recent
Recent

Forensic, L24, Death in infancy

 Forensic, L24, Death in infancy

Lecture video

Questions

1. After birth, the period in which the infant is considered newly born is

a) 1 week. 
b) 2 weeks. 
c) 3 weeks. 
d) 1 month.

2. The causes of infanticide include the following, except

a) neglecting or by mechanical violence.
b) homicidal strangulation by the umbilical cord.
c) neglect ligation of umbilical cord that leads to death from hemorrhage.
d) neglect ligation of umbilical cord that leads to death from sepsis.

3. Umbilical cord using in strangulation shows

a) bruising along its normal length.
b) stretching without laceration.
c) displacement of its Wharton’s jelly.
d) mild of its constriction mark on the neck.

4. Regardless the weight of a neonate born, he is considered premature if the gestational period is less than

a) 42 weeks. 
b) 40 weeks.
c) 36 weeks. 
d) 38 weeks

5. Homicidal head injuries in infanticide may include

a) simple fissured fractures especially occurred in primiparous woman.
b) fractures mostly in frontal or parietal bone.
c) the presence of edema in and under the fetal scalp.
d) intact umbilical cord and absence of caput succedaneum.

6. Accidental head injuries due to precipitated labor are characterized by the following, except

a) the mother is multiparous woman.
b) the head is small in relation to a wide pelvis.
c) the absence of moulding of the skull bones.
d) depressed or comminuted fracture.

7. Desquamation of the skin of newborn infant

a) starts 2 days after birth and takes 2 days to be completed.
b) starts after 2 weeks and is completed within 2 days.
c) starts 2 days after birth and takes 2 weeks to be completed.
d) starts after 1 week of birth and is completed within 2 weeks.

8. Live- birth infant shows the following, except

a) antemortem injuries which may be present.
b) well formed yellow stool.
c) yellow meconium.
d) absence of maceration.

9. After birth, the changes of umbilical stump appear as

a) a ring of hyperemia after 2 days.
b) ulceration of the ring after 1 week.
c) falling of the stump after 2 weeks.
d) healed wound forming the umbilicus after 2 weeks.

10. After birth, the umbilicus is completely formed in

a) 1 week. 
b) 10 days.
c) 2 weeks. 
d) 20 days.

11. The following are correct for antemortem injury in a newborn infant, except

a) its presence indicates live-birth.
b) the stage of its healing indicates the cause of death.
c) it can give an idea about the age of the infant.
d) it may occur from application of forceps.

12. Sure signs of live – birth include the presence of the following, except

a) liquor amnii flooding the lungs.
b) air in the GIT.
c) saliva in the stomach.
d) colostrum corpuscles or digested milk in the stomach.

13. The results of stomach-bowel floatation test indicate that the survival period of a newborn infant is

a) 3 hours when the stomach is floated.
b) 3 hours when the ileum is floated.
c) 6 hours when all parts including the ileum are floated.
d) 6 hours when the duodenum and jejunum are floated.

14. The presence of well formed stool in the large intestine means survival after birth for

a) 3 hours. 
b) 10 hours.
c) 6 hours. 
d) 24 hours.

15. Two weeks after birth, the umbilical vessels show that

a) they are shrunken and filled with red blood clot.
b) the clot starting organization.
c) the blood clot is completely organized.
d) the lumen of them are disappeared.

16. Respired lungs are the following, except

a) voluminous and fill the chest cavity.
b) spongy in consistency.
c) mottling or mosaic in appearance.
d) uniform purple in color.

17. The dominant investigation and the only reliable method for diagnosing the respired lungs is

a) the hydrostatic floatation test.
b) macroscopical features.
c) the microscopical findings.
d) static test.

18. Non –respired lungs have

a) rounded edges and purple color. b) solid liver – like consistency.
b) a weight of 1/70th of the body weight are the pulmonary vessels are collapsed.
c) collapsed alveoli lined with flattened epithelium.

19. Respired lungs are characterized by the following, except

a) their covering of thymus and the edges of the heart.
b) having rounded edges.
c) distended alveoli line with columnar epithelium.
d) establishment of the pulmonary circulation and filling the vessels with blood.

20. The weight of respired lungs is about

a) 40 gm. 
b) 60 gm.
c) 80 gm. 
d)100 gm.

21. The umbilical vessels are shrunken and filled with red blood clot after birth of

a) 2 days. 
b) 10 days. 
c) 1 week. 
d) 2 weeks.

22. After birth, the functional closure of ductusarteriosus occurs after

a) 4 hours. 
b) 4 days. 
c) 6 hours. 
d) 6 days.

23. Ductusarteriosus is closed and being ligamentumarteriosus within

a) 1-3 weeks. 
b) 4-6 weeks.
c) 2 months. 
d) 4 – 6 months.

24. The foramen ovale is completely closed after birth of

a) 3 days. 
b) 5 days. 
c) 7 days. 
d) 10 days.

Answers

  1. B
  2. C
  3. C
  4. C
  5. C
  6. D
  7. C
  8. C
  9. D
  10. C
  11. B
  12. A
  13. C
  14. C
  15. C
  16. D
  17. C
  18. B
  19. C
  20. C
  21. A
  22. C
  23. B
  24. C

Data

Feedback

google-playkhamsatmostaqltradent