recent
Recent

L12 , Reticular formation ,EEG , Sleep , physiology

 Reticular formation ,EEG and Sleep

 Lecture video



Questions

 

1. The most prominent EEG wave pattern of an awake, relaxed adult whose eyes are closed is:

a) Delta

b) Theta

c) Alpha

d) Beta

 

2. The reticular activating system is stimulated by all the following, except :-

 a) epinephrine

 b) serotonin

 c) acetylcholine

 d) norepinephrine

 

3. Stage 2 sleep is defined by the presence of:

a) spikes and slow waves

b) sleep spindles and K complexes.

c) rapid eye movements.

d) 1- to 2-Hz delta frequencies.

 

4. When people are attentive to an external stimulus or are thinking hard about something, the alpha rhythm is replaced by

a) Delta

b) Theta

c) Alpha

d) Beta 

e) Gamma

 

5. Indications for clinical EEG assessment of psychiatric patients include, all EXCEPT

a) Rule out specific neurological disorders

b) History of head trauma or suspicion of epilepsy

c) Differentiating schizophrenia and mood disorders

d) First presentation of psychosis

e) Pre- and post electroconvulsive therapy

 

6. EEG pattern in REM sleep is:

a) High amplitude, slow waves

b) Low amplitude, rapid waves

c) High amplitude, rapid waves

d) Low amplitude, slow waves

 

7. Electrodes to measure EEG are placed on _______

a) forehead
b) scalp
c) cheek
d) ears

 

8. Which rhythm is the principal component of the EEG that indicates the alertness of the brain?

a) theta rhythm
b) gamma rhythm
c) beta rhythm
d) alpha rhythm

 

9. Which of the following is NOT a characteristic of normal sleep?

a) Relaxed musculature

b) Suspended consciousness

c) Increased sensory activity

d) Reduced ability to react to stimuli

 

10. In a healthy adult, most sleep time is spent in

a) stage 1

b) Stage 2.

C) stage 3

d) rapid eye movement (REM) sleep.

 

11. What type of activity characterizes slow-wave sleep?

a) Alpha waves 

b) Delta activity  

c) Beta waves

d) Increase in sleep spindles  

e) Rapid eye movements  

 

12. The main difference between REM sleep and wakefulness is:


a) EEG desynchronization
b) Rapid eye movements
c) Decreased muscle tone
d) Penile erection

 

13. What is the main function of the reticular activating system (RAS)?

a) To regulate your sleep patterns

b) To help you pay attention to only that information that is most important

c) To help you reach goals by making you more confident

d) To keep you happy about whatever information is received

 

Answers

  1. C
  2. B
  3. B
  4. D
  5. C
  6. B
  7. B
  8. C
  9. C
  10. B
  11. B
  12. C
  13. A

 

Feedback Link



google-playkhamsatmostaqltradent