recent
Recent

Pharmacology_L4, Immunosuppressive drugs

 L4, Immunosuppressive drugs 



1)Imunosupressive drugs used in
a- Prevent rejection of allogrsfts
b-Auto immune diseases
c-Rh hymolytic anemia 
d-All of the above 

2)Drug that interact with cytokine production
a-Cyclosporine 
b-Tacrolimus
c-Azathioprine
d-A, B

3)Antimetabolites include which of the following
a-Azathioprine 
b-Corticoids
c-Sirolimus

4)Drug that uses in psoriasis is
a-Azathioprine 
b-Cyclosporine 
c-Both

5)Drug that inhibits synthesis IL2 is 
a)Infliximab
b)Mycophenolate mofetiel
C)Cyclosporine 

6)Which of the following is Adverse effect of Cyclosporine
a)Nephrotoxicity
b) Heptotoxicity 
c) Infections
d)Increase incidence of lymphoma
e)All of the above 

7)Which of the following is prodrug
a) Cyclosporine 
b) Sirolimus 
c) Azathioprine 
d) All of the above                   

8)Mechanism of action of Azathioprine is
a) Inhibit the synthesis of IL2
b) Inhibit the synthesis of purine
c) Inhibit synthesis of gaunosine phosphate

9)The Drug that cause bone marrow depression is
a) Mycophenolate moftil
b) Cyclosporine 
c) Azathioprine 

10)Drug that inhibits synthesis of gaunisine phasphate is
A) Infliximab 
B) Azathioprine 
c) Mycophenolate mofetiel 

11)momclonal antibodies include 
A) basiliximab
B) Infliximab
C) Etanercept
d) All of the above


12)which Drug is anti IgE
A) omalizumab
B) Cyclosporine 
c) Basiliximab


13)which of the following is aside effect of Etanercept and Infliximab 
A) bone marrow depression
B) lymphoma
c) nephrotoxicity

14)Antiginicity is one of side effect of
A) momclonal antibodies 
B) Cyclosporine 
c) polyclonal antibodies


Short essay 


 1)mention uses of imunosupressive drugs

2) Theraputic uses of Cyclosporine are 

3) Mechanism of action of Cyclosporine  

4) Mechanism of action Azathioprine  

5)Side effects of polyclonal antibodies

6)Mention the Theraputic uses of adenocorticosteroids 

Answers

1)d
2)d
3)a
4)b
5)c
6)e
7)c
8)b
9)c
10)c
11)d
12)a
13)b
14)c
google-playkhamsatmostaqltradent