recent
Recent

L5,6 _Antianginal drugs , Pharma

Home

 Lecture video


Data

Feedback

Questions 


1.character of pain in classic angina

A. Retrosternal pain referred to left arm , neck or back

B. Sense of tightness

C. 5 – 10 min

D. Precipitated by Effort, Emotion,Eating

E.all of the above




2.prinzemital is alpha mediated syndrome

A.true

B.false

3.Angina pectoris is :

a) Severe constricting chest pain, often radiating from the precordium to the left shoulder and down the arm due to insufficient blood supply to the heart that is usually caused by coronary disease

b) An often fatal form of arrhythmia characterized by rapid,irregular fibrillar twitching of the ventricles of the heart instead of normal contractions, resulting in a loss of pulse

c) The cardiovascular condition in which the heart ability to pump blood weakens

d) All of the above

4. .Which of the following statements concerning nitrate mechanism of action is True ?

a) Therapeutically active agents in this group are capable of releasing nitric oxide (NO) in to vascular smooth muscle target tissues

b) Nitric oxide (NO) is an effective activator of soluble guanylyl cyclase and probably acts mainly through this mechanism

c) Nitrates useful in angina decrease myocardial oxygen requirement by decreasing the determinations of oxygen demand and increase myocardial oxygen delivery by reversing coronary arterial spasm 

d) All of the above

5. Which of the following nitrates and nitrite drugs are long-acting

a) Nitroglycerin, sublingual

b) Isosorbide dinitrate, sublingual (Isordil, Sorbitrate (

c) Amyl nitrite, inhalant (Aspirols, Vaporole (

d) Sustac

6 .Which of the following nitrates and nitrite drugs is a short-acting drug

a) Nitroglycerin, 2% ointment (Nitrol (

b) Nitroglycerin, oral sustained-release (Nitrong (

c) Amyl nitrite, inhalant (Aspirols, Vaporole (

d) Sustac

7.All of the following drug used during attack except ?
A.aspirin
B.Nitratroglycerine
C.b blocker

8. During anginal attack we used ?
A.asprin
B. isosorbide mononitrate
c.nitroglycerine
d.a&b
e.a&c

9. Which drug can be used oral ?
a.nitroglycerine
b.isosorbid dinitrate
c.isosorbide mono nitrate




10. Is Bblocker used in all types of angina ?

a.true
b.false

11. What is the mechanism of action of B blocker ?

a. Increasing oxygen supply
b. Reducing oxygen demand
c. Improving myocardial metabolism
d.Inhibiting coagulation of platelets
e.all of the above

12. Which drug of the following is best used in angina?
a.virapamil:
b.Nifedipine
c.Amlodipine

13 Actions of nitroglycerine include all of the following except:

A. coronary vasodilatation

B. venodilatation

C. relaxation of biliary tract smooth muscles

D. activation of adenyl cyclase and increase of Camp

E. tachycardia



14.Beta receptor antagonists are beneficial in treatment of angina pectoris as producing all of the following except:

A. slow heart rate

B. lower blood pressure

C. buffer the heart against sympathetic stimulation

D. cause peripheral vasodilatation

E. reduce cardiac contractility

15..Side effect of nitrates and nitrite drugs are, EXCEPT:

a) Orthostatic hypotension, tachycardia

b) Gl disturbance

c) Throbbing headache

d) Tolerance

16.Which of the following antianginal agents is a calcium

channel blocker ?

a) Nitroglycerin

b) Dipyridamole

c) Minoxidil

d) Nifedipine

17. Which of the following antianginal agents is a potassium channel opener:

a) Dipyridamole

b) Validol

c) Atenolol

d) nicorandil

18.nitrate used in

a.angina

b.heart failure

c.pulmonary edema

d.cyanide toxicity

e.all of the above

19.methemoglobinemia is one of side effect of nitroglycerine

a.true

b.false

20.we can combine nitroglycerine with sildenafil

a.true

b.false

21.which drug of the following is like nitrate action

a.nifedipine

b.verapamil

c. diltiazem

d.all of the above

22.which drug of the following doesn’t cause tachycardia

a.nifedipine

b.verapamil

c. diltiazem

d.amlodipine

e.all of the above

23.Ranolazine is

A.b blocker

b.ca channel blocker

c.na chanel blocker

d.k channel opener

24.clopidogril caused nitropenia

a.true

b.false

25.all of the following are adjuvant drug except

a.ACEIs

b.K channel opener

c.Ranolazine

d.Ivabradine

e.Bblocker






Answers


1.e

2.a

3.a

4.d

5.d

6.c

7.c

8.e

9.c

10.b

11.e

12.c

13.d

14.d

15.b

16.d

17.d

18.e

19.a

20.b

21.a

22.d

23.c

24.a

25.e
















google-playkhamsatmostaqltradent