recent
Recent

Pharma, L4, Opioid analgesics

Home

 Pharma, L4, Opioid analgesics

Lecture video Part 1


Part 2




Questions

1) One of the following is synthetic opioid agonist?

A. endorphins
B. morphine
C. codeine
D. heroin

2) Fentanyl is

A. Plant opioid agonist
B. endogenous
C. synthetic
D. none of above

3) Which of the following is mediate most effects of opioid?

A. Mu
B. kappa
C. delta
D. Sigma

4) Which of the following not related to Mu receptors?

A. Analgesia
B. Respiratory depression
C. sedation
D. Mydrasis

5) Which of the following is mechanism of action of opioid?

A. opioid receptors
B. activation of receptors
C. release of opiopeptides
D. all of above

6) Stimulation of receptors present in brain stem, cerebral cortex make

A. peripheral analgesia
B. spinal analgesia
C. supraspinal analgesia
D. euphoria

7) All of the following are side effects of morphine except

A. masking pain
B. Hypotension
C. nausea
D. Tachycardia

8) All of the following are Contraindications of morphin except :

A. Sedation
B. Narcosis
C. Head injury
D. Hyper thyrodism

9) One of the following is contraindicated to morphine?

A. Acute pulmonary edema
B. Antidiarrheal
C. Analgesic
D. hypothyrodism

10) One of the following is strong pure opioid agonist?

A. Morphine
B. Codeine
C. Pentazocin
D. Tramadol

11) Pethidin differs from morphine in :

A. weak, short acting
B. more respiratory depression
C. decrease convulsions

12) Which of the following related to treatment of opioid Addicts?

A. morphine
B. codeine
C. Pethidine
D. Methadone

13) IS methadone withdrawal cause weak and smooth symptoms?

A. True
B. False

14) Which of the following cause of chest wall rigidity if given with high dose?

A. Codeine
B. Morphine
C. Fentanyl
D. Naloxone

15) Which of the following are used for treatment of Neuroleptanalgesia?

A. droperidol with fentanyl
B. Neuroleptic with analgesic
C. A and B
D. none of above

16) Is Tramadol differs from morphin in causing more constipation and addiction?

A. True
B. False

17) Acute Morphine Toxicity characterized by?

A. Coma
B. Respiratory depression
C. Pin pointed pupil
D. all of above

18) Naltrexone is long acting drug and given IV?

A. True
B. False

19) Naloxone is maintenance therapy in Addicts?

A. True
B. False

Answers

1) D
2) C
3) A
4) D
5) D
6) C
7) D
8) D
9) D
10) A
11) A
12) D
13) A
14) C
15) C
16) B
17) D
18) B
19) B

Data

Feedback


google-playkhamsatmostaqltradent