recent
Recent

Tut1, Dyslipidemia ( Hypolipidemic drugs ), pharma

 Tut1, Dyslipidemia ( Hypolipidemic drugs ), pharma




داتا المحاضره

Feedback


MCQ

1. Increased serum levels of which of the following may be associated with a

decreased risk of atherosclerosis?

(a) Very low-density lipoproteins (VLDL)

(b) Low-density lipoproteins (LDL)

(c) Intermediate - density lipoproteins (IDL)

(d) High-density lipoproteins (HDL)

(e) Cholesterol

2. After being counseled about lifestyle and dietary change the patient

was started on atorvastatin. During his treatment with atorvastatin, it is

important to routinely monitor serum concentrations of:

(a) Blood urea nitrogen (BUN)

(b) Alanine and aspartate aminotransferase (Liver transaminases)

(c) Platelets

(d) Red blood cells

(e) Uric acid

3. Nicotinic acid:

(a) Decreases production of VLDL

(b) Decreases LDL levels

(c) Increases HDL levels

(d) All of the above

4. Which one of the following drugs decreases de novo cholesterol

synthesis by inhibiting the enzyme 3-hydroxy-3- methylglutaryl coenzyme

A reductase?

a) Fenofibrate.

b) Niacin.

c) Cholestyramine.


d) Lovastatin.

e) Gemfibrozil.

5. This drug binds bile acids in the GI tract.

a) Cholestyramine)

b) Nicotinic acid)

c)Gemfibrozil)

(d) Probucol

6. The bile acid-binding resins can bind many drugs and vitamins and

reduce their absorption. This consideration is

a) True

b) False

7. A 72-year-old female who is treated for hyperlipidemia with

Pravastatin for the past 6 months. Her physician wishes to add an

additional agent to block absorption of exogenous cholesterol. Which

of the following choices is the best option?

a. Niacin

b. Colesevelam

C. Gemfibrozil

D. Ezetimibe

8. Patient with diabetes has hyperlipidemia, Which drug of

the following cannot be used in his case due the risk of

development of Hyperglycemia?

A. Niacin

B. Statins

C. Colestipol

D. Ezetimibe


9. Lipoprotein lipase is activated by which drug?

A. fenofibrate

B. Nicotinic acid

C. Cholestyramine

D. Atorvastatin

10. Antihyperlipidemic drug most likely to reduce serum

digoxin levels, serum vancomycin levels, and thiazide

levels:

A. Clofibrate

B. Gemfibrozil

C. Cholestyramine

D. Pravastatin

11. Which one(s) of the following disorders represent

secondary causes of dyslipidemia with the major effect on

cholesterol vs triglyceride levels

a. Alcohol use

B. Hypothyroidism

C. Diabetes mellitus

D. All of the above

12. Choose the correct statements concerning statin drugs:

a. Statins inhibit HMG-CoA reductase

Statins increase high-affinity LDL receptors .b

c. Both

d. Neither

13. Niacin is

A. Vitamin C

B. Vitamin K

C. B-Complex Vitamin

D. Vitamin D

14. This drug increases lipoprotein lipase (LPL) activity

in adipose tissue

A. Cholestyramine

B. Lovastatin

C. Nicotinic acid

D. Gemfibrozil

15. This drug can cause muscle damage, especially when used

with any of several drugs including erythromycin:

A. Cholestyramine

B. Lovastatin

C. niacin

D. Probucol


SHORT ASSAYS


1. Management of hyperlipidemia

2. Drug preparation of HMG-COA reductase inhibitors

3. Compination therapy of hyperlipidemia

4. Uses of niacin

5. Side effect of febric acid derivatives


Answer

1.d

2.b

3.d

4.c

5.a

6.a

7.d

8.a

9.a

10.c

11.d

12.c

13.c

14.d

15.b

google-playkhamsatmostaqltradent