recent
Recent

L38, 39, Uveal tract disorders

 part 1

Lecture Data part 1

Part 2


Lecture Data part 2

Lecture feedback

MCQ part 1

1- All of the following statements are right about iris except:

a) Shows collarette, crypts, Radial streaks and circular furrous.
b) Back surface lined by two layers of epithelium, one pigmented and other pigmented
c) Supplied by circulus iridis major.
d) It is the anterior part of uveal tract.
e) It has a papillary border and ciliary border.

2- Function of pupil are all of the following except:

a) Increase depth of focus.
b) Control amount of light reaching retina.
c) Prevent spherical aberrations.
d) Helps in aqueous drainage.

3- Which of the following not a cause of iridocyclitis:

a) Corneal ulcer.
b) Diabetes mellitus.
c) Retinal detachment.
d) Retinitis pigments.
e) Lens subluxation.
f) Intraocular tumors.

4- As regard treatment of acute I.C. the following is not needed

a) corticosteroids.
b) Atropine sulphate
c) Antibiotics.
d) Subconjunctival mydrcaine
e) Miotics.

5- The early diagnosis of acute iridocyclitis depends on the following except:

a) Ciliary injection.
b) Small sluggish pupil.
c) Presence of aqueous flare and cells in the anterior chamber.
d) Presence of keratic precipitates
e) Presence of lens edema.

6- Secondary glaucoma due to iridocyclitis may be due to the following except

a) increased formation of the watery aqueous.
b) Obstruction of the trabecular meshwork by the inflammatory exudates.
c) Organization of inflammatory exudates results in formation of PAS.
d) Pupillary block by posterior synechiae.

7- Corticosteroids are sight saving in the management of acute uveitis, the best form is:

a) Topical drops because it reaches in high concentration.
b) System because the uveal tract is highly vascular.
c) Intra vitrcal injection.
d) Combination of topical and systemic.

8- Late complications of anterior uveitis do not include:

a) Cyclitic membrane and traction retinal detachment.
b) Hypotony due to ciliary body atrophy.
c) Atrophia bulbi.
d) Central retinal artery occlusion.

9-The following parasites can have an eye ball manifestation except:

a) Toxoplasma gondi.
b) Toxocara canis.
c) Acanthamoeba.
d) Phthirus pubis.

10-In the treatment of glaucoma secondary to iridocyclitis, we give all these topical drugs except:

a) Steroids.
b) Miotics.
c) Mydriatics.
d) B-blockers.
e) Carbonic anhydrase inhibitors.

11- A man 45-years-old was presented with attacks of uveitis accompanied with oral and genital ulcers. Most probable diagnosis is:

a) TB
b) Syphilis.
c) Behcet disease
d) Acquired immune deficiency syndrome.

12-All the following are complications of anterior uveitis except:

a) Secondary glucoma.
b) Ring synechiae "selusiopupillae".
c) Malignant melanoma of the choroid.
d) Traction retinal detachment.
e) Complicated cataract

13- Secondary glaucoma due to acute attack of iridocyclitis can be managed by all except:

a) Corticosteroids
b) Beta-blockers
c) Carbonic anhydrase inhibitors
d) Miotics

14-A child aged six years presented with soft tension, yellow reflex, pigmented KPs. The most likely diagnosis is:

a) Buphthalmos
b) Retinoblastoma
c) Old standing uveitis
d) Congenital cataract

15- Atropine sulphate in treatment of acute iridocyclitis is helpful in all except:

a)Prevent anterior synechia
b) Prevent posterior synechia
c) Relieve pain
d) Rest of the eye

16- The cause of defective vision in acute iridocyclitis is all of the following except:

a) Corneal edema
b) Cyclitic membrane
c) Toxic maculopathy
d) Flare and cells

17-The following condition are types of uveitis except:

a) Panophthalmitis
b) Phacoanaphylaxis
c) Sympathetic ophthahnitis
d) Choroidal sclerosis

18-All of the following are causes of uveitis EXCEPT:

a)Behcet's disease
b) Open angle glaucoma
c) Intraocular infections
d) Corneal ulcer

19-All of the following statements about synechia in glaucoma are correct except:

a) Peripheral anterior synechia are caused by adhesion between the periphery of the iris and the Cornea
b) Peripheral anterior synechia can cause pupillary block
c) Posterior synechia are caused by adhesion between the posterior surface of the iris and the anterior surface of the lens
d) Cycloplegics can be used to prevent posterior synechia formation

MCQ part 2

1) All of the following statements about endophthalmitis are correct EXCEPT:

a) Carries a poor prognosis
b) Can managed by intravitreal injection of antibiotics
c) Most commonly occurs during the course of a systemic viral
d) Is commonly associated with hypopyon


2) all of the following statements about choroiditis are correct EXCEPT:

a) Can or non-infectious
b) Can cause tractional retinal detachment
c) When associated with cyclitis is usually associated with low intraocular
d) Can respond to systemic steroid therapy

3) In endophthalmitis. All of the following statements are correct EXCEPT:

a) Miotics are necessary to prevent spread of infection
b) Involves suppurative choroiditis
c) visualization of retinal details by ophthalmoscopy is difficult
d) Ultra sonography can help in the diagnosis


4) Granulomatous uveitis is characterized by all of the following except

a) Iris nodules
b) Lack of synechia
c) Mutton fat KPs
d) Chronic course

5) Bilateral granulomatous pan uveitis is seen in:

a) Inflammatory bowel disease
b) Sympathetic ophthalmitis
c) Toxoplasmic retinochoriditis
d) Juvenile rheumatoid arthritis

6) Cystoid macular is a complication Of

a) iridocyclitis
b) Intermediate uveitis
c) Posterior uveitis
d) All of above

7) Retinoblastoma can present with the following except:

a) Buphthalmos.
b) Squint.
c) Leukocoria.
d) Enophthalmos.
e) Orbital inflammation

8) The differential diagnosis of retinoblastoma includes the following except:

a) Inflammatory cyclitic membrane.
b) Persistent hyperplastic primary
c) Exudative-retinal detachment
d) Iris nevus
e) Retinopathy of prematurity.

9) The investigations Of retinoblastoma don't necessarily include:

a) Ultrasonography
b) Computerized tomography.
c) Electroretinogram.
d) Magnetic resonance imagining.

10) symptoms of malignant melanoma of the choroid don’t include:

a) Defective vision and photopsia.
b) Field defect.
c) No symptoms at all
d) Strabismus

11) Malignant melanoma of the choroid must be differentiated from the following except:

a) Retinoblastoma.
b) Large choroidal nevus.
c) Primary regmatogenous retinal detachment
d) Metastatic tumor

MCQ answers part 1

1-B
2-D
3-D
4-E
5-E
6-A
7-D
8-D
9-D
10-B
11-C
12-C
13-D
14-C
15-A
16-B
17-D
18-B
19-B

MCQ answers part 2

1-C
2-B
3-A
4-B
5-B
6-D
7-D
8-D
9-C
10-D
11-A
google-playkhamsatmostaqltradent