recent
Recent

Pharma, CBL 1, bronchial asthma

 Pharma, CBL 1, bronchial asthma

Lecture video

Data

Feedback

MCQ

1.which of the following are predisposing factors to bronchial asthma :
a. Environmental pollution
b. Non steroidal anti-inflammatory drugs ( aspirin )
c. cold or humidity
d. all of the above
2. management of bronchial asthma include all the following except :
a. Avoid exposure to allergens if possible
b-Avoid severe exercise.
c-Avoid exposure to air draft.
d-Avoid drugs that precipitate asthma.
e. none of the above
3.which of the following drug is used for asthma
a. Sympathomimetic
b. Anti cholinergic
c. Methylxanthines
d. Corticosteroids
e. all of the above
4.what is the mechanism of action of sympathomimetics
a. -Stimulation of B2 adrenergic receptors
b. -Stimulation of alpha 1 receptors
c. b2 receptor antagonist
d. A& B
e. B&C
5.which one of the following is non selective sympathomimitics
a. salmetrol
b. albuterol
c. Epinephrine
d. salbutamol
6.which one of the following is b2 selective agonist short acting
a. albuterol
b. methoxyproterenol
c. bitolterol
d. A & B
e. A&C
7.which one of the following is long acting
a. turbutaline
b. salmetrol
c. salbutamol
d. bitolterol
e. methoxyproterenol
8.the tolerance of b2 agonist one of the most important side effect on prolonged use due to
receptor downregulation

a. true
b. false
9. Methylxanthines increase CAMP by inhibition of phosphodiesterase.
a. true
b. false
10.which one of the following belong to Methylxanthines
A. Aminophilline
b. Ipratropium
c. atropine
d. Tiotropium
e. formotrol
11. which one of the following is side effect of Methylxanthines
a. narrow safety margin
b. Acute overdose toxicity after rapid IV injection
c. tachycardia
d. Long term therapy is associated with nausea , vomiting , insomnia , dysphorea anxiety
e. all of the above
12.is ipratropium (anti cholinergic drugs ) strong bronchodilators
A. true
B. false
13.the mechanism of methylxansines action is
a. inhibit of phosphodiesterase enzyme
b.B2 adrenergic stimulant
c. anticholinergic
d. mast cell stabilizer
e. all of the above
14.all of the following anti-inflammatory drug used in bronchial asthma ,except
a. hydrocortisone
b. prednisone
c. aspirin ( non-steroidal anti-inflammatory drugs )
d. steroidal anti-inflammatory drugs
e. all of the above
15.mechanism of action of corticosteroid
a. Anti-inflammatory effect
b. Inhibition of antibody synthesis and antigen antibody reaction
c. They may augment the effect of catecholamines
d. Decrease capillary permeability
e. Vasoconstriction of engorged vessels in the bronchial mucosa
f. all of the above
16.which one of the following is inhaled corticosteroids
a. ciclesonide
b. flunisolide
c. beclomethasone
d. budesonide
e. all of the above
17.to avoid systemic side effect ,we use
a. oral, prednisone
b. oral, betamethasone.
c. inhaled, ciclesonide
18. ciclesonide is administrated as an active drug
A. true
b. false
19. The most common side effects OF inhaled cortisone are dysphoria and oral candidiasis
a. true
b. false
20.mechanism of action of mast cell stabilizer
a. Inhibition of release of histamine and other mediators
b. inhibition of phosphodiesterase enzyme
c. prevent calcium permeability by blockade of IgG linked calcium channels
d. inhibition of cough reflex
e. all of the above
21.which one of the following is Leukotriene synthesis blockers by inhibition of 5
lipoogenase enzyme

a. zileuton.
b. zafirlukast
c. montelukast
d. all of the above
22.all of the following are Leukotriene receptor blockers, except
a. zileuton.
b. zafirlukast
c. montelukast
d. all of the above
23.what are the uses of Leukotriene antagonists
a. prophylactic agent in chronic bronchial asthma
b. adjuvant in the treatment of allergic rhinitis
c. prophylactic against exercise induced asthma
d. prophylaxis against aspirin induced asthma
e. -Treatment of allergic skin diseases eg atopic dermatitis , urticaria and mastocytosis.
f. all of the above
24.is Leukotriene antagonists safe during pregnancy & lactation
a. true
b. false
25. which one of the following is an anti-IgE monoclonal antibody that inhibits the binding
of IgE to mast cells

a. atropine
b. Omalizumab
c. salmatrol
d. aspirin

Answers

1.D
2.E
3.E
4.D
5.C
6.D
7.B
8.A
9.A
10.A
11.E
12.B
13.A
14.C
15.F
16.E
17.C
18.B
19.A
20.E
21.A
22.A
23.F
24.B
25.B

short Essay with Answers

26.how Bitter teste receptor (TAS2R) agonist work ?
via G-protein-phosphatidylinositol phosphate pathway leading to activation of Ca dependent K channel & subsequent hyperpolarization of smooth muscle cell.
27. During treatment of asthma, why we give chemotherapy?
give something agains the organism or allergen as: anti biotic , ant-viral , antifungal
28.which drugs are phosphodiesterase inhibitors ?
methylxanthine , mast cell stabilizer
29.how can we avoid local side effect of inhaled cortisone as candidiasis ?
By giving with it mouth wash
30.can we give aminophylline as ampoules?
No, as taking ampoules will cause direct death of the patient because it : has very narrow safety margin. So, it should be taken very cautiously in a very slow I.V fluid

Mention ( just main lines )

1.management of bronchial asthma
2.mechanism of action of b2agonist
3. mechanism of action of methylxanthines
4.mech. of action of mast cell stabilizer
5.mech. of corticosteroids
6.side effect of corticosteroids
7.classification of Leukotriene antagonists
8. Treatment of status asthmaticus

google-playkhamsatmostaqltradent