recent
Recent

Community _L,3 Epidemiological studies

 L,3 Epidemiological studies

Lecture video 



MCQ 

1)Components of epidemiology are:
a) Dynamic
b) Determinants of disease
c) Distribution of disease
d) all of the above

2) Non-experimental studies are characterized by all of the following except:
a) Investigator does not intervene
b) Can be either descriptive or analytical
c) Investigator allocates the exposure and follows the
subjects
d) The investigator observes natural course of events

3) According to hierarchy of epidemiological studies which of the following is the least in quality of evidence:
a) Cohort study
b) Systemic reviews
c) RCT
d) Background information

4) According to hierarchy of epidemiological studies which of the following is the highest in quality of evidence:
a) Cohort study
b) Systemic reviews
c) RCT
d) Background information

5) Study that describes the general characteristics of a disease /or health problem in relation to PPT:
a) Descriptive studies
b) Analytic studies
c) Randomized control trial
d) Experimental community trial

6) Case Report:
a) It consists of a summary report
b) It represents the first clue in the identification of a
new disease
c) It leads to formulation of a new hypothesis
d) B & C

7) ............... It is the only study which depends on Routine Surveillance:
a) Case Report
b) Case series
c) RCT
d) Case – control study

8) Cross-sectional study .........
a) Timeline at one point of time
b) Sample type is same
c) Delivers snapshot in given point of time
d) A & C

9) What is wrong about uses of Cross-sectional study:
a) Estimation of prevalence rate of disease
b) It leads to formulation of hypothesis
c) It is suitable for acute diseases of short duration
d) Not suitable for rare diseases

10) According to interpretation of Odds Ratio OR <1 means:
a) Exposure is not related to disease
b) A positive association
c) E is associated with a lower risk of D
d) E is associated with increased risk of D

11) Case-Control Study is Suitable:
a) To test the hypothesis
b) For diseases with long latency period
c) For studying rare exposures
d) To study rare diseases
e) All except (d)
f) All except (c)

12) Disadvantages of Case-Control Study are ...... except:
a) Inefficient for rare exposure
b) Cannot calculate incidence
c) Selective & recall bias
d) No Drop-out problem

13) According to this table:
Odds ratio is calculated by which formula:
a) b×100/b+d

b)a×100/a+c

c)a×d/b×c

Answers


1) d
2) c
3) d
4) b
5) a
6) d
7) b
8) d
9) c
10) c
11) f
12) d
13) c
google-playkhamsatmostaqltradent