recent
Recent

Pathology , L6 : Restrictive lung disease (Atlectasis) and Acute adult respiratory distress syndrome (ARDS

 L6 Pathology: Restrictive lung disease (Atlectasis) and Acute adult respiratory distress syndrome (ARDS


Lecture video 




MCQ 



1.Complete bronchial obstruction leads to:

 a) Emphysema 

b)Chronic bronchitis 

c)Alveolar collapse 

d)Pneumonia 

answer:c

2. Partial bronchial obstruction leads to:

a)Emphysema 

b)Chronic bronchitis 

c)Alveolar collapse 

d)Pneumonia

answer:a

3.A man working in coal mines for many years , now he suffers from heart failure the most probable cause is: 

a)Systemic hypertension.

 B) pulmonary hypertension 

c) Pleurisy. 

 D) toxic myocarditis 


answer:b

4. A patient working in a factory using asbestos after several years he suffered from chest pain , x ray chest show diffuse thickness in pleura The most probable diagnosis is :

a)Bronchogenic carcinoma 

 b) malignant mesothelioma 

c) Metastasis to pleura. 

 D) fibrinoid pleurisy

answer:b


5. Byssinosis is due to inhalation of :

a)Cotton particles. 

 B) sillica

c) Asbestos. 

 D) carbon

answer:a

6. Which of the following is the cause of ARDS: 

a) sepsis. 

 B) gastric aspiration 

C) systemic diseases

 D) all of the above 

Answer:d

7. Pathogenesis of occupational lung diseases depends on : 

a) amount of dusts

b) solubility of dusts 

C) size of particles 

d) all of the above 

answer :d


8. Restrictive lung diseases include which of the following: 

a) interstitial pulmonary fibrosis 

b) COPD 

c) bronchial asthma 

d) heart failure

answer:a

9. Silicosis increase the incidence of infection with:

a) Tb.

 b) streptococcus pneumoni

C) staphylococcus

 d) billharziasis 

Answer:a

10. Acquired collapse include: 

a) obstructive collapse 

b) pressure collapse 

c) contraction collapse 

d) all of the above

answer:d


Data

Feedback

google-playkhamsatmostaqltradent