recent
Recent

Tut 3, acid base balance importance

 Lecture video 


Data

Feedback

Questions 

1- the buffer capacity is determined by….
A) abSolute concentration of acid only
B) abSolute concentration of salt
C) both a & b
D) none of above.

2)the pH of buffer solution determined by
A) the concentrations of the salt and acid
B) value of pka
C) the ratio of salt to acid concentrations
D) a&b
E) b&c

3) alkalosis can cause death if pH became above
A) 7.45
B)7.5
C)7.55
D)7.6

4-Ammonia are major buffer in
A) blood
B) extracellular fluid
C) intracellular fluid
D) urine

5) which of the following statements is false
A) bicarbonate buffer system accounts for 40% of buffering action of plasma
B) bicarbonate buffer system accounts for 65 % buffering action of Blood
C) the normal carbonic acid concentration in blood is 24 mmol/ l
D) the normal bicarbonate level of plasma is 1.2 mmol/l
E) all of abve
F) all of above is true

6) phosphate Buffer System Act mainly
A) intracellular
B) extracellular
C) plasma
D) all of above

7)in protien buffer system the most effective group is histidine imidazole group
A) true
B) false

8)in fall of ph (acidosis)
A) the respiratory rate is stimulated
B) hyperventilation occur
C) hypoventalation occur
D) a & b

9)respiratory acidosis can occur in
A) copd
B) menangitis
C) hyperventilation.
D) all of above

10) metabolic alkalosis occur in
A) sever vomiting
B) Cushing syndrome
C) Diuretic therapy
D) all of above.

Answer

1-c
2-e
3-d
4-d
5-e
6-a
7-a
8-d
9-a
10-d

google-playkhamsatmostaqltradent