recent
Recent

L1, Embryology of the forgut, Anatomy.

  Lecture video part1 


Lecture video part2



Data

Feedback

MCQ

:1The gut tube is formed by
A)foregut
B)midgut
C)hindgut
D)all of the above

:2The mouth cavity is formed by
A)stomodium
B)anterior end of theforegut
C)all of the above

:3The origin of the mouth cavity is
A)ectoderm
B)endoderm
C)both

:4The origin of the parotid gland is
A)ectoderm
B)endoderm
C)mesoderm

:5The primitive pharynx isdeveolped from
A-)ranial
B)middle
C)caudal

:6The primitive pharynx is surrounded by..... cylindricalmesodermal thickening
A)6
B)7
C)8

:7There are..... pairs ofpharyngeal pouches
A)5
B)6
C)7

:8Fourth pouch gives rise to
A)superior
B)inferior
C)middle

:9The anterior 2/3 of the tongue ofthe mucous membrane endoderm of
A)first
B)2nd
C)3rd

:10Bifid tongue means
A)splitting of the tip
B)normal
C)fixed

:11The muscles of the anterior 2/3 ofthe esophagus are
A)striated
B)non striated

:12The stomach is rotated to the right side as a result of
A)Different rates of growth of the stomach
B)rotation of the midgut loop
C)enlargement of the liver
D)all of the above
E)a+c only

:13The rotation of the stomach leads to the following except
A)The pyloric end of the stomach becomes more mobile
B)The lesser curvature becomes directed to the right side
C)The greater curvature becomes directed to the left side
D)The lesser sac becomes behind the stomach
E)The right vagus nerve becomes related to the posterior surface of the stomach

:14The ventral mesogastrium is derived from
A)Pleuro-peritoneal membrane
B)Septum transversum
C)Lesser sac
D)Lesser omentum
eE)Greater omentum

:15The ventral mesogastrium gives
A)Lesser omentum
B)Falciform ligament
C)Coronary ligament
D)All of the above
E)a+b only

:16The dorsal mesogastrium gives the following except
A)Greater omentum
B)Gastrosplenic ligament
C)Gastrophrenic ligament
D)Lienorenal ligament
E)Transverse mesocolon

ANSWER

1-d
2-c
3-c
4-a
5-a
6-a
7-a
8-a
9-a
10-a
11-a
12-e
13-a
14-b
15-d
16-e

google-playkhamsatmostaqltradent