recent
Recent

L2, G.I decontamination and elimination of absorbed poison, Toxicology

 L2 part 1, G.I Decontamination, Toxicology 

Lecture Video part 1


Part 1 Data


L2 part 2 , enhanced elimination, Toxicology

Lecture Video Part 2

Part 2 Data

Fedback

MCQ of part 1

True or false  
1. removal of the patient from the poison can be defined as  
decontamination  

2. the syrup of ipecac can bind with the toxin in the gut  

3. Activated charcoal absorbs the toxins in the GIT  

4. A dose of activated charcoal can be prepared previously  

5. Activated charcoal can bind the drug in the bile interrupting the  
enterohepatic circulation  



6. toxicity with heavy metals can be treated with Activated charcoal. 

7. Mg sulphate cathartic is contraindicated in patients with renal  
failure  

8. We can do a whole bowel irrigation in corrosive ingestions 

9.the method which is appropriate to most of suspected toxic  
ingestions  
A. Emesis
 b. AC 
c. gastric lavage. 

10. If the patient ingested a drug filled packets we could use which  
technique.. 
a. AC 
b. whole bowel irrigation 
c. surgical removal  

Answers of part 1

1.T 
2.F
3.F
4.F 
5.T
6.F
7.T
8.F 
9.B
10.c


MCQ of Part 2


1.Alkaline diuresis may be complicated by all the following adverse effects except:

a) Congestive heart failure.

b) Pulmonary edema.

 c) Increased PH.

d) Profound hyperkalemia.


2- Alkaline diuresis is used in the treatment of:

 a) Strychnine poisoning

b) Amphetamine

c) Cocaine

d) Salicylates


2.Mechanism by which alkaline diuresis can eliminate toxins:


a) Use fluid loading with diuretic therapy. 

b) Create a concentration gradient with an artificial semipermeable membrane to filter toxins

 c) lon trapping in the renal tubules.

d) Placing a filter with activated charcoal to adsorb toxins.


e) Removal of a quantity of blood and replaced it with same quantity of


3.Which of the following is a character of compounds that allow clearance by alkaline diuresis :


a)Fresh blood.

b)Strong acids.

c) Compounds with high volume of distribution. 

d) Compounds with high protein binding.

e) Compounds with low renal clearance


4.Which of the following is a contraindication of forced alkaline diuresis

a)Weak acids compounds.

b)Renal failure.

c) Compounds have small volume of distribution. 

d) Compounds with limited metabolism.

 e) Compounds have high renal clearance helps in the elimination of which of the



5.Which of the following is an indication of clearance by hemodialysis

a) Non- water soluble compounds

b) Clinical deterioration with renal failure

c) High protein binding compounds. D) Large molecular weight compounds.

e) Large volume of distribution.


6.Hemodialysis is an effective method in elimination overdose of:

a) Clonazepam.

b) Pentobarbital.

 c) Phenobarbital.

d) Diazepam


7.Physiological antidote act by:

a) Destroying the poison

b) Antagonizing poison after absorption 

c) Exerting the poison

d) Metabolizing the poison



9- An ideal chelating agent would have the following property: 

a) Low solubility in water

b) Ability to penetrate the site of metal storage 

c) Liable to metabolic degradation

d) Having high affinity of calcium


10- Referred to characters of chelating agents all are true except 

a) Resistant to metabolic degradation.

b) Ability to penetrate metal store sites.

c) easily renal excretion

d) High lipid solubility


11. One of the properties of ideal chelating agents is:


a) Being inactive at the PH of the body fluids.

b) Slow excretion of the chelating compound.

 c) Insolubility in water.

d) Resistant to metabolic degradation.

e) Forming toxic compounds with the heavy metals 

12- Referring to BAL, used to chelates all the following metals except:

a) Lead.

b) Mercury.

c) Arsenic.

d) Iron.

Answer of part 2

1.D

2.D

2.C

3.B

4.B

5.B

6.C

7.B

9.B

10.D

11.D

12.D

Complete

3-Completion of Forced diuresis is…….

4-HBO used for……

5- Contra indications of hemodialysis are….

6-Tyepes of antagonist anti dote are …

7-Character of ideal Chelating agents are ….








google-playkhamsatmostaqltradent