recent
Recent

L3, Stomach diseases Pathology

 Lecture Video




Data

Feed back

Mcq

1. Congenital pyloric stenosis is due to:
a. Mucosal inflammation.
b. Smooth muscle hypertrophy.
c. Outside pressure.
d. All of the above.
e. None of the above.

2. Chronic atrophic gastritis Is characterized by:
a. Atrophy of the glandular epithelium.
b. Atrophy of the muscle layer.
c. All of the above.
d. None of the above.

3. Activity in chronic gastritis means:
a. Excess inflammation by lymphocytes.
b. Excess infiltration by plasma cells.
c. Infiltration by polymorphs.
d. Proliferation of fibroblasts.
e. Dysplastic changes.
 
4. The premalignant change in chronic gastritis is:
a. Extensive inflammation
b. Activity.
c. Atrophy.
d. Intestinal metaplasia.
e. Presence of helicobacter.

5. Helicobacter pylori are:
a. Rod-shaped bacilli.
b. S-shaped bacilli.
c. Fusiform bacilli.
d. Spirochetes.
e. Non of the above.
6. The commonest cause of chronic gastritis is:
a. Drugs.
b. Helicobacter pylori.
c. Autoimmune.
d. Chemicals.
e. Unknown.

7. The following is NOT feature in chronic gastritis:
a. Chronic inflammation.
b. Glandular hypertrophy.
c. Metaplasia.
d. Activity.
e. Dysplasia.

8. Pathogenicity of H pylori Is due to:
a. Direct cytopathic effect.
b. induction of cell-mediated hypersensitivity reaction.
c. Production of urease enzyme.
d. Production of coagulase enzyme.
e. Production of fibrinolysis.

9. Granulomatous gastritis Is NOT due to:
a. Tuberculosis.
b. Crohn's disease.
c. Foreign body.
d. Helicobacter pylori.
e. Sarcoidosis.

10. The commonest site or peptic ulcer Is the:
a. Esophagus. 
b. Stomach.
c. Duodenum.
d. Large intestine.
e. Meckcl's divcrticulum.



11. Peptic ulcer does NOT occur in the:
a. Oesophagus.
b. Stomach.
c. Duodenum.
d. Large intestine.
e. Meckcl's divcrticulum.

12. The commonest cause of peptic ulcer is:
a. Increased gastric acid.
b. Drugs.
c. H.pylori.
d. Smoking.
e. Autoimmune reaction.

13. The Histological features of peptic ulcer include all EXCEPT:
a. Inflammatory cell infiltrate.
b. Granulation tissue formation.
c. Proliferation of the smooth muscle fibres.
d. Fibrosis.

14. The edges of acute peptic ulcer are:
a. everted.
b. Inverted.
c. Clean cut.
d. undermined.

15. Complications of duodenal peptic ulcer do NOT include:
a. Haemorrhage.
b. Perforation.
c. Stenosis.
d. Malignant transformation.





Answers:


1. B 8. C

2. A 9. D

3. C 10. C

4. D 11. D

5. B 12. C

6. B 13. C

7. B 14. C
                
                 15. D

google-playkhamsatmostaqltradent