recent
Recent

L8 , Envenomation, Toxicology

 Lecture video 


Data

Feedback

Mcq

1-Elapidae snake bite is characterized by all the following except 

a) Marked local swelling 
b) Shock and hypotension.
 c) Respiratory muscle paralysis. 
d)Cardiac muscle can be involved 

2-Elapidaes are 

a) Vasculotoxic
 b) Neurotoxic 
c) Musculotoxic 
d) Nontoxic

 3-The venom of Elapidae snake induces the following except 

a) Alteration of the myoneural junction
b) Blockage of the stimulus transmission from nerve cells 
c) Penetrate the blood brain 
d) Neurotoxic action 

4-barrier Clinical manifestation of Elapidae snake bite include 

a) Local swelling at the side of bite 
b) Hypotension and shock followed by sever vomting 
c)local tissue Necrosis 
d) Hemorrhage 

5-Elapidea 

a) Have long erectile fangs 
b) The venom of this type is myotoxic
c) The bite is followed by local tissue necrosis 
d) The is local swelling at the site of the bite 


6-Grade 3 envenomation of snake bite is characterized by:

 a) Mild local swelling. 
b) Normal mental status 
c) Doubling of both PT and PTT. 
d) Platelet count <20,000/ mm3 

7-The most useful bedside test to suggest snake bite envenomation 

a) Prothrombin t ime
 b) 20 min whole blood clotting time 
c) international normalized ratio 
d) Platelet count

 8-In treatment of snake bite, it is a must to 

a) Identify the snake type. 
b) Apply continuous tourniquet above the site of the bite
 c) Incise the bite wound.
 d) Keep the victim calm and allow the bite to bleed freely before cleansing.
 e) Suck out the venom

9-In case of snake bite, The antivenom 

a) Reverse the effects of the venom
b) Neutralize the venom, but cannot reverse the effects of it
c) Neutralize the venom and reverse the effects of it 
d) has no role in minimize local effects and necrosis at the site of the bite
 e) The efficacy is seen up to 48 hours only.

  10Mec hanisms of toxicity from snake venom include the following except: 

a) Activation of prothrombin
 b) Inhibition of platelets aggregation
 c) Penetration of the blood causing paralysis brain barrier 
d) Blocking the stimulus transmission from the nerve cell to the muscle

Answers 

1-A
2-B
3-C
4-B
5-C
6-D
7-B
8-D
9-B
10-C
google-playkhamsatmostaqltradent