recent
Recent

L8, fat soluble vitamins 1, Biochemistry

L8, fat soluble vitamins 1, Biochemistry

Lecture video


Data

Feedback

MCQ

1) Which of the following is right about vitamins: 

a)High amount of vit k can cause hypervitaminosis 

b )All fat soluble can be synthesized in body 

c)Vit C can’t be excreted in urine 

d) Non of the above 


2)True or false: 

Vit C deficiency occurs more usual than vit K deficiency ( ) 


3)Intestinal bacteria are commons source for : 

A)Vit A 

B)Vit K 

C)Vit D 

D)Vit E 


4)All about carotenoid are true except: 

A)present in animal and plants 

B)represent provitamin A 

C)Become retinal by the action of dioxygenase 

D)Become retinol by the action of retinal reductase 


5)Storage form of Vit A is: 

A)retinol palmitate 

B)transretinol 

C)retionic acid 

D)RBP 


6)RBP transport retinol from...to... 

A)liver to instine 

B)intestine to liver 

C)liver to target cell 

D)inside target cell 


7 )Nyctalopia is caused by deficiency of 

A)Vit A 

B)Vit c 

C)Vit k 

D)Vit E 


8 )Follicular hyperkeratosis causes by deficiency of 

A)vit C 

B)Vit A 

C)Vit K 

D)Non 


9 )All of the following vitamins are fat soluble EXCEPT: 

a. Vitamin A 

b. Vitamin C 

c. Vitamin D 

d. Vitamin E 

e. Vitamin K 


10 )Retina contains this photosensitive pigment : 

a. Rhodopsin 

b.Opsin 

c. Retinol 

d.Melanin 

e. Folic acid 


11). Antixerophthalmic vitamin is 

a. Vitamin B1 

b. Vitamin B2 

c. Vitamin B6 

d. Vitamin A 

e. Vitamin E 


12)One manifestation of vitamin A deficiency is: 

a. Painful joints 

b. Night blindness 

c. Loss of hair 

d. Thickening of long bones 

e. Hypothyroidism 

13) . Nyctalopia is: 

a. Drying of eyes 

b. Destruction of cornea 

c. Poor healing of wounds 

d.Loosening of teeth 

e. Inability to see in dim light 


14 )Deficiency of Vitamin A causes 

a. Xeropthalmia 

b. Hypoprothrombinemia 

c. Megaloblastic anemia 

d. Pernicious anemia 

e. Rickets & Osteomalacia 


15) Continued intake of excessive amounts of vitamin A especially in children produces 

a. Irritability 

b. Anorexia 

c. Headache 

d. Vomiting 

e. All of these 


Answers 

1)A 

2)true

3)B 

4)D 

5)C 

6)C 

7)A 

8)B 

9)B 

10)A

11)A

12)B

13)E

14)A

15)A








google-playkhamsatmostaqltradent