recent
Recent

L9, Fat soluble vitamins2, Biochemistry

 Lecture Video

Feed back

Mcq

1)Ergosterol is provitamin of

  1. Vitamin A

  2. Vitamin D2

  3. Vitamin D3

  4. Non of the above


2)Organ that is responsible for full activation of vit D is

  1. Liver

  2. Intestine

  3. Skin

  4. Kidney


3)Vitamin D work through:

A)increase synethesis of bile salt 

b) increase transcription of specific gene that code for calbindin

c)increase execration of Ca by renal

D)non of the above


4) Provitamin D3 is 

a. Cholecalciferol 

b. Ergosterol 

c. 7-Dehydrocholesterol 

d. Ergocaliferol

 e. 25-Hydroxycholecalciferol


5 ) . 25-Hydroxylation of vitamin D occurs in 

a. Skin 

b. Liver 

c. Kidneys 

d. Intestinal mucosa 

e. Bone



6)1-hydroxylation of 25-OH vitamin D3 takes place in

 a. Liver 

b. Kidneys

 c. Intestine 

d. Pancreas 

e. Bone


7) Activation of vitamin D3 occurs in

a. Liver & intestine 

b. Liver & kidney

 c. Bone & intestine

 d. Bone & kidney 

e. Liver & bone



8)Calcitriol is 

a. 1-Hydroxycholecalciferol 

b. 25-Hydroxycholecalciferol 

c. 24, 25-Dihydroxycholecalciferol 

d. 1, 25-Dihydroxycholecalciferol

 e. 7-Dehydrocholesterol


9). Tubular reabsorption of calcium is increased by: 

a. Cholecalciferol 

b. 25-Hydroxy cholecalciferol

 c. Calcitriol 

d. Ergocalciferol 

e. All of these


10) Which of the following stimulates the synthesis of calcium binding protein in intestinal mucosa? 

a. Calcium 

b. Calcitriol

 c. Calcitonin 

d. α Tocopherol 

e. Parathyroid hormone


11)Antirachitic vitamin is 

a. Vitamin A

 b. Vitamin D 

c. Vitamin E 

d. Vitamin K 

e. Riboflavin


12). Vitamin D is required for the prevention of: 

a. Beriberi 

b. Scurvy 

c. Rickets 

d. Pellagra

 e. Night blindness


13)Deficiency of vitamin D causes

 a. Rickets and osteomalacia

 b. Tuberculosis of bone 

c. Hypothyroidism 

d. Skin cancer 

e. Pernicious anemia


14)Bowlegs and knock-knees can occur in 

a. Rickets

 b.Osteomalacia 

c. Pellagra 

d.Hypervitaminosis D

 e. Beri-Beri


15)The most important natural antioxidant is 

a. Vitamin D 

b. Vitamin E 

c. Vitamin B12 

d. Vitamin K

 e. Folic acid

16)The function of vitamin E is: 

a. Antioxidant

 b. Anticoagulant

 c Precursor of vitamin A 

d. Antidote for heparin 

e. Antibody


 17 )Creatinuria is caused due to the deficiency of vitamin

 a. A 

b. K 

c. E 

d. D 

e. C



18)Vitamin synthesized by bacterial in the intestine is 

a. A 

b. C 

c. D 

d.K 

e. E

19)Vitamin K is involved in posttranslational modification of the blood clotting factors by acting as cofactor for the enzyme: 

a. Carboxylase 

b. Decarboxylase 

c. Hydroxylase 

d. Oxidase

 e. Dehydrogenase


20). Vitamin K is a cofactor for 

a. Gamma carboxylation of glutamic acid residue

 b. β-Oxidation of fatty acid 

c. Formation of γ-amino butyrate 

d. Synthesis of tryptophan

 e. Synthesis of bile acids from cholesterol


21)Vitamin K plays a role in biosynthesis of: 

a. Collagen & elastin 

b. Prothrombin & Osteocalcin 

c. Heparin & heparin sulfate

 d. Prostaglandins & leukotrienes

 e. Electron transport


Answers





1)B

2)D

3)B

4)A?

5)B

6)B

7)B

8)D

9)C

10)B

11)B

13)A

14)A

15)B

16)A

17)C

18)D

19)A

20)A

21)B



google-playkhamsatmostaqltradent