recent
Recent

L 19,20 Extra ocular muscle disorders, Ophthalmology

 Lecture video part 1

introduction 


Part 1 Data

Lecture video part 2 

Apparent and latent squint

Lecture video part 3

Comitant squint 

Part 3 Data

Lecture video part 4 

Paralytic squint 

Part 4 Data

Feedback

Mcq 

1-Which of the following EOM arise from orbital floor: 

A-superior rectus 
B-inferior rectus 
C-superior oblique 
D-inferior oblique 
E-lateral rectus 

2-Which condition of the following cause pseudo-exotropia : 

A-High Hypermetropia 
B-High Myopia 
C-Epicanthus 
D-Small interpupillary distance 
E-Medial Ankyloblepharon 
 
3-The cover of the squinting eye for treatment of amblyopia is done in which of the following conditions: 

A-Paralytic squint 
B-Latent squint 
C-Eccentric fixation 
D-Superior orbital fissure syndrome
E-Irregular astigmatism 
 
4-Angle alpha is NEGATIVE in which of the following conditions: 

A-Myopia 
B-Hypermetropia 
C-Astigmatism 
D-Anisoconia 
E-Amblyopia 



5-In the comitant squint, brain manipulates the diplopia by which of the following conditions: 

A-Facultative suppression 
B-Acute depression 
C-Compensatory head posture 
D-Visual field defect 
E-Paracentral scotoma 

6. The action of inferior oblique is 

a. Elevation, intorsion, adduction 
b. Depression, extorsion, adduction 
c. Elevation, extorsion, adduction 
d. Elevation, extorsion, abduction 
e. Depression, extorsion, abduction 

7. initial treatment for amblyopia: 

a. Orthoptic exercise 
b. Surgery 
c. penalization of the amblyopic eye 
d. Occlusion of the Normal eye 
e. Better if after age of 10 years 
 
8. When the eye is medially rotated, the depressor muscle of eyeball 

a. Inferior rectus 
b. Inferior oblique 
c. Superior oblique 
d. Inferior rectus and inferior oblique e. Lateral rectus 

9. Exophoria is 

a. Latent convergent squint 
b. Alternate divergent squint 
c. Associated with accommodation reflex 
d. Manifest divergent squint 
e. Latent divergent squint 

10. You are measuring the deviation in a child with strabismus. The corneal light reflex is 2mm temporal to the pupil in the right eye. How much deviation would you estimate? 

a. 4 diopters esotropia 

b. 8 diopters exotropia 
c. 20 diopters esotropia 
d. 60 diopters exotropia 
e. 30 diopters esotropia 

11- Reading is helped by which of the following muscles: 
a. IR+ IO 
b. IR + SO 
c. MR + IO 
d. MR+ SO 
e. MR + IR 
 
12. Nerve supply to inferior oblique is via 
a. infraorbital nerve 
b. 6th cranial nerve 
c. 5th cranial nerve 
d. 4th cranial nerve                
e. 3rd cranial nerve 
 

13. Bilateral medial rectus recession is useful for
a. esotropia 
b. exotropia. 
c. hypertropia. 
d. hypotropia 
e. amblyopia 

14. False projection is a character of 
a. accommodative esotropia 
b. paralytic esotropia 
c. infantile esotropia 
d. cyclophoria 
e. esophoria 

15- The main action of the inferior oblique muscle is: 
a. Abduction. 
b. Extorsion. 
c. Depression. 
d. Intorsion. 
e. Adduction. 
 
16- Causes of apparent convergent squint include: 
a. High hypermetropia. 
b. Large interpupillary distance. 
c. Epicanthus. 
d. Lateral Ankyloblepharon. 
e. Ptosis.
  


17- Features of left 6th cranial nerve palsy include: 

a. Face turn to the right. 
b. Left eye exotropia. 
c. Diplopia on the right gaze. 
d. Diplopia on the left gaze.
e. Limitations of ocular movement to the right. 

18- Treatment of concomitant esotropia include: 

a. Medial rectus recession.
b. Medial rectus resection. 
c. Later rectus recession. 
d. Inferior oblique myotomy. 
e. Superior rectus transposition. 

19- Clinical features of paralytic squint include: 

a. Diplopia to the opposite direction of action of the paralyzed muscle. 
b. False projection in the same direction of action of the paralyzed muscle. 
c. Face turns to the opposite direction of action of the paralyzed muscle. 
d. Under action of the ipsilateral antagonist. 
e. Under action of the contralateral synergist. 
 
20-A 3-year-old child presents with a convergent squint dating for one year. The first step in management is: 

a. cycloplegic refraction 
b. Surgical correction 
c. Training on the synoptophore 
d. Prism prescription 
e. Follow up 

Answers

1-D
2-A
3-C
4-A
5-A
6-D
7-D
8-C
9-E
10-E
11-D
12-E
13-A
14-B
15-B
16-C
17-D
18-A
19-B
20-A


google-playkhamsatmostaqltradent