recent
Recent

L (22,23,24,25,26) , Infection and Vaccination, Pediatrics

 Lecture video part  1

Virus

Lecture video part 2

Virus 

 Lecture video part 3

Bacteria 

Lecture Video part 4

Bacteria 

Lecture Video part 5

Polio

Lecture Video part6

TB

Lecture video part 7

CNS infection 

Lecture video part 8

Kawasaki and Rest of Chapter 

Lecture video part 9

Vaccination 


Lecture video part 10

Cases




1. Prolonged febrile illness occurs most likely in: "2012" 
a. Pneumonia 
b. Brain abscess 
c. Stomatitis 
d. Tonsillitis 

2. A IO-month-old infant presents with a I-day history of a blanching confluent rash which started on his face and now covers his entire body. He is miserable with conjunctivitis and fever of 38.5°C. The illness started with runny nose and cough 5 days previously. (June, 2008) What is the most likely diagnosis: 
a. Scarlet fever. 
b. Rubella. 
c. Roseola infantum. 
d. Measles. 

3. A 5-year-old child developed maculopapular rash starting in the face and progressing downwards on the body. This was preceded by five-day febrile illness with runny nose and congested red eyes. {September, 2008) What is the most likely diagnosis: 
a. Scarlet fever. 
b. Sweat rash. 
c. Chicken pox. 
d. Measles. 

4. Measles rash begins: (June, 2009) 
a. On chest and back. 
b. Behind ear. 
c. Behind neck. 
d. On the face. 

5. All the following infectious diseases are essentially associated with rash, except: 
a. German measles. 
b. Chicken pox. 
c. Mumps. 
d. Roseola infantum. 

6. Which of the following is correct about measles rash: (September, 2009)? 
a. It appears on the 2nd day of fever.
b. It starts behind the ear. 
c. It is a papulo-vesicular rash. 
d. It starts one day before appearance ofkoplik's spots. 

7. Which of the following infectious diseases is essentially associated with maculopapular rash: 
a. Chicken pox. 
b. Mumps. 
c. Roseola infantum. 
d. Hepatitis B. 

8. Complications of scarlet fever include all the following, except: (June 2010) a. Submandibular lymphadenitis. 
b. Otitis media. 
c. Acute glomerulonephritis. 
d. Pan encephalitis. 

9. Koplik's spots
a. Develop synchronously with the eruptions on the skin. 
b. Seen in the late phase of the catarrhal incubation period. 
c. Most common during the convalescent phase. 
d. Caused by bacterial super-infection. 

10. Skin rash maybe seen in all the following, except: 
a. Urticaria. 
b. Antibiotic therapy. 
c. Mumps. 
d. Hot weather. 

11. One of the following is correct about measles rash: (September 2010) 
a. It starts on the trunk. 
b. When it appears, the fever rises abruptly. 
c. It is a vesiculo-papular rash. 
d. It appears 12-24 hours after onset of prodromal stage. 

12. Presence of a rash is essential for diagnosis in all the following, except: 
a. German measles. 
b. Infectious mononucleosis. 
c. Measles. 
d. Scarlet fever.

Answers


1.b
2.d
3.d
4.b
5.c
6.b
7.c
8.d
9.b
10.c
11.b
12.b







google-playkhamsatmostaqltradent