recent
Recent

L1 , pharmacokinetic 1 (Absorption) , Pharmacology

 Lecture video 



Data

Feedback

MCQ

1) Pharmacokinetics is:

A. The study of absorption, distribution, metabolism and excretion of drug

B. The study of biological and therapeutic effects of drugs

C. The study of mechanisms of drug action

D. The study of methods of new drug development

2) What does "pharmacokinetics" include:

A. Complications of drug therapy

B. Drug biotransformation in the organism

C. Influence of drugs on metabolism processes

D. Influence of drugs on genes

3) What does "pharmacokinetics" include:

A. Pharmacological effects of drugs

B. Unwanted effects of drugs

C. Chemical structure of medicinal agent

D. Distribution of drugs in the organism

4) What does "pharmacokinetics" include:

A. Localization of drug action

B. Mechanisms of drug action

C. Excretion of substances

D. Interaction of substances

5) The main mechanism of most drugs absorption in GI tract is:

A. Active transport (carrier-mediated diffusion)

B. Filtration (aqueous diffusion)

C. Endocytosis and exocytosis

D. Passive diffusion (lipid diffusion)

6) What kind of substances can't permeate membranes by passive diffusion:

A. Lipid-soluble

B. Non-ionized substances

C. Hydrophobic substances

D. Hydrophilic substances

7) What is implied by «active transport»:

A. Transport of drugs through a membrane by means of diffusion

B. Transport without energy consumption

C. Engulf of drug by a cell membrane with a new vesicle formation

D. Transport against concentration gradient

8) What does the term "bioavailability" mean:

A. Plasma protein binding degree of substance

B. Permeability through the brain-blood barrier

C. Fraction of an uncharged drug reaching the systemic circulation following any route administration

D. Amount of substance in urine relative to the initial doze

9) The reasons determining bioavailability are:

A. Rheological parameters of blood

B. Amount of substance obtained orally and quantity of intakes

C. Extent of absorption and hepatic first-pass effect

D. Glomerular filtration rate

10) Pick out the appropriate alimentary route of administration when passage of drugs through liver is minimized:

A. Oral

B. Transdermal

C. Rectal

D. Intraduodenal

11) Which route of drug administration is most likely to lead to the first-pass effects:

A. Sublingual

B. Oral

C. Intravenous

D. Intramuscular


Answers 

1)A

2)B

3)D

4)C

5)D

6)D

7)B

8)C

9)C

10)B

11)B


google-playkhamsatmostaqltradent