recent
Recent

L10,11, Cataract and lens disorders ,ophthalmology

 Lecture video part 1 

Part 1 data 

Lecture video part 2 


Part 2 data 

Feedback

MCQ of part 1

1)Regarding congenital cataract, which of the following is the most likely complication in unilateral cases:  

a) Nystagmus.  
b) Ptosis.  
c) Retinal detachment.  
d) Corneal opacification.
 e) Amblyopia.

2)Which of the following medication is most likely associated with the 
development of complicated cataract:
  
a) Diuretics.  
 b) Corticosteroids.
 c) Beta blocker. 
 d) Insulin therapy.
 e) Heavy metals

3)Regarding crystalline lens capsule, which of the following statement is 
most likely true:  

a) Thinnest at the anterior pole.  
b) Thick at the anterior pre-equatorial region. 
 c) Posterior pole is approximately 14 microns thick. 
 d) Anterior pole is 4 microns thick.  
e) It allows passage of large molecules both into and out of the lens

4)A 12 years old boy receiving long term treatment for spring catarrh, developed defective vision in both eyes. The likely cause is:

a. Posterior subcapsular cataract  
b. Retinopathy of prematurity  
c. Optic neuritis  
d. Vitreous hemorrhage


5)Unilateral aphakia is likely to be corrected by any of the following except:  

a. Anterior chamber intraocular lens
b. Posterior chamber intraocular lens  
c. Contact tens  
d. Glasses


6)The best treatment for amblyopia is:  

a. Orthoptic exercises  
b. Occlusion  
c. Surgery  
d. Best treat after age 10 years

7)the origin of crystaline lens is:

a.endoderm
b.ectoderm
c.polyderm
d.mesoderm

8)which of the following best explains accommodation?

a. the lens decreases its anterior-posterior lens diameter therefore increase its refractive power 
b.relaxation of the circular ms. Of ciliary body results in pupil constriction and therefore helps in accommodation 
c. relaxation of the circular ms. Of ciliary body results in lens increase its refractive power and therefore helps in accommodation 
d.contraction of circular ms of ciliary body results in lens becoming more globular in shape

9)which part of lens capsule is thinnest:

a. posterior
b. equator 
c.anterior prephiry
d. anterior
 
10)what is the primary metasbolism of adult lens:

a. glycerol pathway
b.anaerobic
c.glucose monophosphate shunt
d. ketogenesis

Answers of part 1

1-E
2-B
3-B
4-A
5-D
6-B
7-B
8-D
9-A
10-B


MCQ of part 2 

1)A 60 years male patient presented with severe headache in one eye. The pupil was dilated with swollen partially opaque lens. The best line of treatment is:
 a-Betablockers
 b-Subscleraltrabeculectomy
 c-Cataract extraction 
d-Cyclocryotherapy 
e-ND-YAG Laser Peripheral Iridotomy


2)Lens induced glaucoma occurs in the following conditions Except :
 a-Intumescent cataract
 b-Anteriro polar cataract
 c-Hypermature cataract 
d-Sublaxation of the lens



3) acute rise of IOP occurs commonly with: 
a-immature senile cataract 
b-intumescent cataract 
c-morgagnian cataract 
d-acute polar cataract


4) Complicated cataract may result from the following ocular disease Except:
 a-High myopia
 b-Iridocyclitis
 c-C.R.A occlusion
 d-Retinitis pigmentosa.

5) Painless gradual decrease of visual acuity occurs in:
 a-Ch. Simple glaucoma 
b-Senile cataract 
c-Macular degeneration 
d-All


6)These are the causes of gradual decrease of vision Except:
 a-Senile cataract.
 b-Simple glaucoma. 
C-Optic atrophy. 
d-Retinal Detachment.


7)For evaluation of the posterior segment in patient with mature cataract, the following tests may be of value except: 
 A. Colour discrimination
 B. Ultrasonography
 C. Fluorescein angiography 
D. Visual evoked potential



8)A 64-year-old man presents to you with new onset of “crossed-eyes.” His left eye can’t move out laterally and he has a chronic mild headache that he attributes to eyestrain. Which of the following is least likely the cause of his condition:
 A. Hypertension
 B. Diabetes
 C. Increased intracranial pressure
 D. Cataract



9. Which of the following is not true of senile cataract? 

a) The Morgagnian cataract is a form of hypermature cataract.
b) An increase in the refractive index of nuclear cataract causes second sight.
c) A senile cataract should be removed only when it has matured.
d) In incipient stage, there may be polyopia, haloes or fixed muscae.
e) Senile cataract can be treated by topical eyedrops.


Answers of part 2 


1. answer: c
2. answer: b
3. answer: b
4. answer: c 
5. answer: d
6. answer: d
7. answer: c
8. answer: d
9. answer: c





google-playkhamsatmostaqltradent