recent
Recent

L11, cholinergic pharmacology (parasympatholytics), pharmacology

 Lecture video 



Data

Feedback

 Mcq 

1)Which of the following is a parasympatholytic  agent?
a)Atropine
b) Neostigmine
c) Pyridostigmine
d) Acetylcholine

2)Which of the following is a side effect of atropine
a) Cutaneous vasodilation
b) increase temperature in children
c) sinus tachycardia
d)All of the above

3)Which of the following is Cholinergic receptor antagonists
a) Antimuscarinic
b) Parasympatholytics
c)Anti nicotinic
d)All of the above

4)All of the following drugs is Synthetic Atropine substitute except
a) Atropine
b) Mydriatics
c) Antispasmodic
d)Antiparkinsinion

5)In which of the following ipratropium is better
a)bronchial asthma
b) heart block
c) intestinal colic
d)Non of the above

6)In which of the following Emepronium is better
a) nocturnal enuresis
b)bronchial asthma
c) heart block
d)All of the above

7)Which of the following is not a side effect of atropine
a) Dryness of mouth,
b) Retention of urine
c)Decrease temperature in children
d)Acute glaucoma

8)Which of the following is a Contraindication of atropine
a) Old persons susceptible to glaucoma
b)Patient with enlarged prostate
c)Heart block
d)a+b

9)According to atropine Which of the following is not true
a)It has Short duration 4-7 hours
b)Effect in cns mainly stimulant
c)It has Local anesthetic action
d)Its action is dominant on cvs

10)According to scopolamine Which of the following is not true
a)It has Short duration 4- 7 hours
b) Effect in cns mainly stimulant
c)It has no Local anesthetic action
d)Its action is dominant on Eye

11)Which of the following is a therapeutic use of Hyoscine
a) Prophylaxis of motion sickness.
b) Sedative in mania.
c) Meniere's disease
d)All of the above

12)Which of the following is not a Mydriatic Atropine substitutes
a)Hyoscine butyl bromide
b) Homatropine
c) Tropicamide
d) Eucatropine

13)According to Propatheline which of the following is true
a)It is Antimuscarinic
b)It is used orally to treat peptic ulcer
c)It is used in treatment of colics
d)All of the above

14)Which of the following has anti parkinsinion effect
a) Propatheline
b) Benztropine
c) Pirenzepine
d)All of the above

15)Which of the following decrease Urinary bladder Activity
a) Emepronium
b) Propatheline
c) Benztropine
d)All of the above 

 Answers of mcq

1-a
2-d
3-d
4-d
5-a
6-a
7-c
8-d
9-a
10-b
11-d
12-a
13-d
14-b
15-a 

Short essay

1-Enumerate side effects of atropine

2-Enumerate Contraindications of atropine

3- compare between atropine and Hyoscine

4-Enumerate Mydriatic Atropine substitutes 

Answers of short essay 

1)1- Dryness of mouth, blurred vision, sinus tachycardia.
2- Retention of urine .
3- Acute glaucoma.
4- Cutaneous vasodilation, increase temperature in children

2)1- Old persons --- susceptible to glaucoma.
2- Patient with enlarged prostate --may precipitate urine retenti.

3)الجدول 

4)Homatropine
Tropicamide and
cyclopentolate
Eucatropine 
google-playkhamsatmostaqltradent