recent
Recent

L12,13,14,15 Glucoma, Ophthalmology

 Lecture video part 1

Congenital glucoma 

Part 1 Data

Lecture video part 2

POAG 

Part 2 Data

Lecture Video Part 3

PACG, 2ry glaucoma


Part 3 Data

Feedback

MCQ 

1-One of the following is a differential diagnosis of congenital glaucoma:
a- Keratoconus.
b- Megalocornea.
c- Trachomatous Pannus.
d- Keratomalacia.
e- Retinopathy of prematurity.

2-Primary open angle glaucoma is not treated by:
A-PG Analogue.
 B-Carbonic Anhydrase Inhibitors
C-Beta-blockers 
D-Atropine
E-Glaucoma Filtering Surgery

3-Lens induced glaucoma occurs in which of the following conditions:
A-Intumescent Cataract
B-Anterior Polar Cataract
C-Post Subcapsular Cataract
D-Nuclear Cataract
E-Cortical Cataract

4-Systemic carbonic anhydrase inhibitors have the following effect :
A-Paresthesia; Tingling Of Fingers , Hands & Toes
B-Bronchospasm
C-Bradycardia
D-HTN
E-Hyperlipidemia

5-In acute congestive glaucoma which of the following is true:
A-IOP is much decreased.
B-Optic nerve head is normal.
C-Usually Asymptomatic.
D-Angle Gonioscopy Shows 360 Degrees Iridocorneal Apposition
E-Eye is quite.

6. A Non contact method for IOP measurement is :
A. Indentation Tonometry. 
B. Goldman Applanation.
C. Digital Method.
 D. Airpuff.
E. Perkins Method.

7. One of specific sign of optic nerve head change in glaucoma ;
A. Laminal Dot Sign
B. Nasal Shift Of Blood Vessels
C. Peripapillary Atrophy
D. Bayontting Of Blood Vessels
E. Focal Notching Of Rim

8. Which of the following is not related to glaucomatous visual field changes?
A. Paracental Sctoma
 B. Siedle Scotoma
C. Arcuate Scotoma 
D. Respecting Vertical Meridian
E. Tubular Vision

9. In congenital glaucoma management, which is correct?
A: Medical Treatment May Be Enough.
B.Laser PI Is An Available Option.
C. Drainage device is the best initial management.
D. Subscleral Trabeculectomy may be an option.
E. Trabeculotomy Requires A Clear Cornea.

10. A Primary open angle glaucoma patient on medical treatment complaining
of increased iris and lash pigmentation , which of the following drug is accused?
A. Beta Blocker 
B. Alpha 2 Agonist.
C. Miotics
 . D. Prostaglandin Analogue.
E. Carbonic Anhydrase Inhibitior.

11. Beta Blockers help to decrease IOP by
A. Increase Aqueous Outflow.
B. Decrease Aqueous Secretion.
C. Increase Uveoscleral Outflow.
D. Vitreous Shrinkage.
E. Iris Blood Vessels Dilatation.

12. Regarding acute angle closure glaucoma, which of the following is most
effective initial management?
A. Gonioscopy.
B. Laser PI
C. IV Hyper Osmotic Agents
D.Sub Scleral Trabeculectomy
E.Visual Field.

13. The mechanism of secondary glaucoma in central retinal vein occlusion is:
A- Blood In Trabecular Meshwork
B- Rise in IOP following rise in systemic blood pressure
C- New vessel formation in the angle
D- Angle Recession
E- Trauma

14. Regarding IOP measurement, which of the following can lead to high false
reading by goldman applanation tonometer (GAT):
a) Too Much Fluorescein Stain.
b) Associated Conjuctivitis.
c) Corneal Edema.
d) Repeated Measurement Over Short Period.
e) Thin Cornea.

15. Carbonic Anhydrase Inhibitors Reduce Intraocular Pressure By
a) Increased Trabecular Outflow
b) Increased Uveoscleral Outflow
c) Induction Of Miosis
d) Reduced Aqueous Production
e) Increased Serum Osmolarity

16-Regarding congenital glaucoma which of the following statement is true:
a) Refraction Will Show Hypermetropia.
b) Usually Unilateral.
c) Anterior Chamber Is Shallow.
d) Haab’s Striae Represent Vertical Lines
e) Corneal Diameter Increased.

17-Which of the clinical features are associated with ocular hypertension:
a) Increased Iop, Abnormal Optic Disc And Abnormal Visual Field.
b) Increased Iop, Normal Optic Disc And Normal Visual Field.
c) Normal Iop, Abnormal Optic Disc, Normal Visual Field.
d) Normal Iop, Abnormal Optic Disc And Abnormal Visual Field.
e) Normal Iop, Normal Optic Disc And Normal Visual Field.

18-Specific signs of optic disc changes in glaucomatous optic neuropathy
include:
a) Optic Disc Swelling.
b) Nasal Shift Of Blood Vessels.
c) Diffuse pallor of the neuro-retinal rim.
d) Asymmetrical Increase Of C/D Ratio.
e) Laminar dot sign.

19-Fixation loss in the visual field of glaucomatous patient represent affection
of which part of the retinal nerve fiber layer:
a) Upper Temporal Fibers.
b) Lower Temporal Fibers.
c) Macular Fibers.
d) Lower Nasal Fibers.
e) Upper Nasal Fibers.

20-Cause Of Hypotony Include:
a) Rupture Globe.
b) Carotid Cavernous Fistula.
c) Long Standing Vitreous Hemorrhage.
d) Intumescent Cataract.
e) Longstanding Steroid Eyedrops Intake.

21-Which of the following laser treatment can be used in cases of primary angle
closure glaucoma:
a) Argon Laser Trabeculoplasty.
b) Yag Laser Peripheral Iridotomy.
c) Diode Laser Retinal Photocoagulation.
d) Argon Laser Panretinal Photocoagulation.
e) Yag Laser Capsulotomy.

22-Prostaglandin Analogues Reduce The IOP By The Following Mechanism:
a) Decreased aqueous humor production.
b) Withdrawal of fluid from the vitreous cavity with vitreous shrinkage.
c) Increase aqueous drainage through the trabecular meshwork.
d) Increase aqueous drainage through the uveoscleral pathway.
e) Reduction of episcleral venous pressure.

23-In subscleral trabeculectomy, a fistulous traction is created to drain the
aqueous between which structures:
a) Vitreous cavity and episcleral space.
b) Suprachoroidal space and episcleral space.
c) Anterior chamber and posterior chamber.
d) Anterior chamber and episcleral/subconjunctival space.
e) Anterior chamber and suprachoroidal space.

24-Aqueous humour is produced by
a) Trabecular Meshwork
b) Ciliary Body
c) Iris
d) Schlemm’s Canal
e) Zonules

25-The 1st Line For Treating 1ry OAG (IOP:26 mmHg) in a asthmatic patient is :
A-Timolol E.D.
B-Acetazolamide Tablet
C-Latanoprost E.D.
D-Flurometholone E.D.
E-Dexamethasone E.D.

26-Hypotony Occurs In Which Of The Following Conditions:
A-Corneal Nebula
B-Corneal Ulcer
C-Cyclitis
D-Choroidal Melanoma
E-Retinoblastoma

27-A One-Month old baby is brought with complaints of photophobia and
watering. Clinical examination shows normal tear passages and clear but large
cornea. the most likely diagnosis is
a) Congenital Dacryocystitis
b) Interstitial Keratitis
c) Keratoconus
d) Buphthalmos
e) Neonatal Conjunctivitis

28-Treatment Of Buphthalmos is :
A- Eye drops for life B-Surgical after 2 years
C-as early as possible surgical
 D-Mannitol
E-Laser trabeculoplasty.

29-Secondary Glaucoma due to iridocyclitis may be due to the following:
A- Increased formation of the watery aqueous.
b- Obstruction of the trabecular meshwork by the lens fragments.
c- Organization of inflammatory exudates results in formation of P.A.S.
d- Pupillary block by anterior synechiae

30-Glaucoma Suspected By :
a- Deep anterior chamber.
b- b- Heminopia
c- Edema of the optic nerve disc.
d- d-Optic disc rim vertical notching.
e- e-Large optic disc.

31-The treatment of choice for the other eye in angle closure glaucoma is
a) Surgical Peripheral Iridectomy
b) Yag Laser Iridotomy
c) Trabeculotomy
d) Trabeculectomy
e) Atropin Eye Drops

32-IV Mannitol Is Used For Treatment Of ACG as a hyperosmotic agent , its
mechanism of action to withdraw water from :
A-Aqeous Humor
 B-Vitreous Humor
C-Trabecular Meshwork 
D-Crystalline Lens
E-Episcleral Veins

33-Steriod responders were classified based on 6 weeks course of:
A- Topical Fluorometholone
B- Topical Dexamethasone
C- Topical Betamethasone
D- Systemic Triamcinolone
E- Intraviteral Anti-VEGF

34. Topical Atropine is contraindicated in:
A. Retinoscopy 
B. Iridocyclitis
C. Corneal Ulcer 
D. Primary Angle Closure Glaucoma
E. Pupillary Block Glaucoma

Answers

1-B
2-D
3-A
4-A
5-D
6-D
7-E
8-D
9-D
10-D
11-B
12-C
13-C
14-A
15-D
16-E
17-B
18-D
19-C
20-A
21-B
22-D
23-D
24-B
25-C
26-C
27-D
28-C
29-C
30-D
31-B
32-B
33-C
34-D
google-playkhamsatmostaqltradent