recent
Recent

L3, pharmacokinetics (metabolism), pharmacology

 Lecture video 



Data

Feedback


Mcq 

1-The term biotransformation includes the following:

a. accumulation of a substance in a fat tissue.

b. binding of a substance with plasma protein.

c. accumulation of a substance in a tissue.

d. process of a physiochemical and biochemical alteration of a drug in the body.

2-Biotransformation of drugs is to render them:

a. more lipid soluble

b. more pharmacologically active.

c. less ionized

d. less lipid soluble

3-pick out the right statement:

a. microsomal oxidation always results in inactivation of a compound.

B. microsomal oxidation results in decrease in compound toxicity.

c. microsomal oxidation results in ionization and increase in water solubility of a drug.

d. microsomal oxidation results in increase in lipid solubility of a drug so that it can be easily excreted.

4-biotransformation is a medicinal substance leads to:

a. faster urinary excretion.

b. slower urinary excretion.

c. easier distribution in organism.

d. higher binding to membrane.

5-The most important process in metabolism is:

a. oxidation

b. reduction

c. hydrolysis

d. conjugation

6-metabolism can occur in the following sites except:

a. lung

b. plasma

c. adrenal gland

d. stomach

7-metabolic transformation (phase1):

a. acetylation and methylation of a substance.

b. transformation of a substance via oxidation, reduction and hydrolysis.

c. glcoronide conjugation.

d. binding to plasma protein.

8-conjugation is:

a. process of drug reduction through certain enzymes.

b. process of drug oxidation through special oxidase.

c. coupling of a drug with endogenous compound.

d. solubilzation in lipid.

9-phase 2 reactions includes any of the following:

a. acetylation

b. oxidation

c. reduction

d. hydrolysis

10-conjugation of a drug include the following except:

a. glucronid conjugationb-sulphate formation

c. hyrolysis.

d. methylation

11-phase 2 metabolism may precedes phase1 in:

a. phenacetine.

b. cortisone.

c. isoniazied.

d. Chloramphenicol.

12-all of the following is true about cytochrome p 450 except:

a. non specific

b. inducable

c. present in liver

d. metabolized lipid soluble drugs

13-all of the following can conjugate with acetic acid except:

a. Sulphonamide

b. hyralazine

c. isoniazied

d. Chloramphenicol

14-tick the drug type for which microsomal oxidation is the most prominent:

a. lipid soluble

b. water soluble

c. low molecular weight

d. high molecular weight

15-stimulation of liver microsomal enzymes can:

a. require increase of dose of some drugs

b. require decrease of dose of some drugs.

c. prolong duration of action of a drug

d. intensity the unwanted reaction of drug

16-all of the following is correct except:

a. catecholamines conjugate only with metyl group.

b. Chloramphenicol is safe to use in pre  mature neonates.

c. androgens stimulate microsomal enzymes activity.

d. female hormones has inhibitory effect on metabolism.

17-enzyme needed for histamine conjugation is:

a. glycine N-acetyl transferase.

b. sulphotransferase.

c. Thiopurine metyl transferase

d. UDP-glucoroyl transferase

18-enzyme needed for conjugation process is:

a. transmethylase

b. transferase

c. oxidase

d. reductase

19-which of the following can’t affect microsomal enzyme activity:

a. patholgical conditions

b. genetic variation

c. sex

d. none of the above

20-all of the following is charactarestic for microsomal enzymes except:

a. responsible for glucoroide conjugation

b. act on water soluble drugs

c. found in endoplasmic reticulum of liver.

d. depends on cytochrome p450 to do its activity 

Answers of mcq 


1-d

2-d

3-c

4-a

5-a

6-d

7-b

8-c

9-a

10-c

11-c

12-a

13-d

14-a

15-a

16-b

17-c

18-b

19-d

20-b

True or false 


1- metabolism leads only to inactivation of drugs.


2-after morphine metabolism, it losses the ability to do any of its effects.


3-enzyme inhibitors lead to tolerance to some drugs.


4-non microsomal enzymes can be found in cytoplasm of liver.


5-metabolic transformation and conjugation leads to increase a substance biological activity.

Answers of true or false 

1-False

2-False

3-False

4-True

5-False


google-playkhamsatmostaqltradent