recent
Recent

L4,5, Conjunctival disorders, Ophthalmology

 Lecture video part 1


Lecture video part 2 

Data

Feedback 

MCQ

1)9-year-boy was complaining of recurrent attacks of
itching, redness and sticky white
discharge. Now he is complaining of gradually
progressive painless diminution of vision.
Expected finding in examination:

a)Positive fluorescein stain.
b)Break up time test less than 10 sec.
c)Nodule in conjunctiva.
D)Back elevation in corneal topography.
e)Dense cataract.

2. A 23-year-old schoolteacher complains of right eye redness and irritation. On
examination, there was injection of the conjunctival vessels, watery discharge, with palpable preauricular lymph node. Which of the following are also likely findings in this case?

a) Corneal ulcer.
b) Conjunctival Follicles.
c) Conjunctival Papillae.
d) Pannus.
e) Filamentary keratitis.

3-The most dangerous complication of hyperacute purulent conjunctivitis is:

a) Xerosis.
b) Conjunctival scaring
c) Corneal ulcer.
d) Trichiasis.
e) Complicated cataract.

 4/ Most common organism in purulent
conjunctivitis is:

a) Pneumococci.
b) Streptococci.
c) Gonococci.
d) Herpes simplex virus.
e) Trachoma.

5/Which of the following is true about vernal keratoconjunctivitis?

a) Always unilateral.
b) Usually occurs in young boys.
c) Antibiotics are the main therapy line.
d) Main symptom is lacrimation.
e) Associated with purulent discharge.

6/ Itching is common with:

a) Spring catarrh.
b) Trachoma.
c) Mucopurulent conjunctivitis.
d) Corneal ulcer.
e) Blepharitis.

 7/. Giant papillary conjunctivitis can be caused by the following condition:

a) Trachoma.
b) Adenoviral conjunctivitis.
c) Contact lens wear.
d) Acute conjunctivitis.
e) Blepharitis.

8/ Adenoid layer of conjunctiva contains:

a) Eosinophils.
b) Lymphocytes.
c) Neutrophils.
d) Basophils.
e) Monocytes.

9/ Type of epithelium in tarsal conjunctiva

a) Stratified squamous non-keratinized epithelium with
goblet cells.
b) Columnar epithelium with goblet cells.
c) Transitional epithelium.
d) Stratified squamous keratinized epithelium.
e) Glandular epithelium.

10/ Conjunctival goblet cells produce:

a) Inner layer of the tear film.
b) Middle layer of tear film.
c) Outer layer of tear film.
d) Oily secretion to lubricate eyelashes.
e) Sweat secretion to reduce ocular surface
temperature.


11/. Stage TIIa in (Mac-Callan classification) of trachoma show:

a) Expressible large follicle.
b) Non-expressible follicles.
c) Trachomatous papillae.
d) Post-trachomatous degenerations
e) Post-trachomatous concreconcretio 

Answers 

1.D
2.B
3.C
4.C
5.B
6.A
7.C
8.B
9.B
10.A
11.A
google-playkhamsatmostaqltradent