recent
Recent

L5, 6, pharmacodynamics, pharmacology

Lecture video 

Data

Feedback

MCQ


1-Pharmacodynamics involves the study of following EXCEPT:

a. Biological and therapeutic effects of drugs

b. Absorption and distribution of drugs

c. Mechanisms of drug action

d. Drug interactions

2-Pharmacodynamics involves the study of following?

a. Mechanisms of drug action

b. Biotransformation of drugs in the organism

c. Distribution of drugs in the organism

d. Excretion of drug from the organism

3- Pick out the answer which is the most appropriate to the term “receptor”?

a. All types of ion channels modulated by a drug

b. Enzymes of oxidizing-reducing reactions activated by a drug

c. Active macromolecular components of a cell or an organism which a drug molecule has to combine with in order to elicit its specific effect

d. Carriers activated by a drug

4-An agonist is a substance that:

a. Interacts with the receptor without producing any effect

b. Interacts with the receptor and initiates changes in cell function, producing Various effects

c. Increases concentration of another substance to produce effect.

d.. Interacts with plasma proteins and doesn’t produce any effect

5-If an agonist can produce maximal effects and has high efficacy it’s called:

a. Partial agonist

b. Antagonist

c. Agonist-antagonist

d. Full agonis

6-If an agonist can produce submaximal effects and has moderate efficacy it’s called:

a. Partial agonist

b. Antagonist

c. Agonist-antagonist

d. Full agonis

7-A competitive antagonist is a substance that:

a. Interacts with receptors and produces submaximal effect

b. Binds to the same receptor site and progressively inhibits the agonist

c. Binds to the nonspecific sites of tissue

d. Binds to one receptor subtype as an agonist and to another as an antagonis

8-The substance binding to one receptor subtype as an agonist and to another as a antagonist is called:

a. Competitive antagonist

b. Irreversible antagonist

c. Agonist-antagonist

d. Partial agonist

9- All of the following statements about efficacy and potency are true EXCEPT:

a. Efficacy is usually a more important clinical consideration than potency

b. Efficacy is the maximum effect of a drug

c. Potency is a comparative measure, refers to the different doses of two drug that are needed to produce the same effect

d. The ED50 is a measure of drug’s efficacy

10-Give the definition for a therapeutic dose:

a. The amount of a substance to produce the minimal biological effect

b. The amount of a substance to produce effects hazardous for an organism

c. The amount of a substance to produce the required effect in most patients

d. The amount of a substance to accelerate an increase of concentration of

11-Which effect may lead to toxic reactions when a drug is taken contInuusly or Repeatedly?

a. Refractoriness

b. Cumulative effect

c. Tolerance

d. Tachyphylaxis

12-What term is used to describe a more gradual decrease in responsiveness to a di taking days or weeks to develop?

a. Refractoriness

b. Cumulative effect

c. Tolerance

d. Tachyphylaxis

13-An abnormal reaction to drug due to genetic abnormalitiy is termed?

a. Tachyphylaxis

b. Teratogenicity

c. idiosancrasy

d. Hypersenstivity

14- Tolerance develops because of:

a.Diminished absorption

b. Rapid excretion of a drug

c.Both of the above

d.None of the above

15- The types of antagonism are:

a.Summarized

b.Potentiated

c.Additive

d.Competitive

16- Characteristic unwanted reaction which isn’t related to a dose or to a pharmaco Dynamic property of a drug is called:

a.Idiosyncrasy

b.Hypersensitivity

c.Tolerance

d.Teratogenic action

17- Drug A increases blood pressure by 10 mm Hg. Drug B increases pressure by 10 mm Hg also. Giving the two drugs together, each at their own “right” doses, increases blood pressure by 30 mm Hg. This is an example of: 

a. Pharmacologic antagonism

b.Potentiation

c.Summation

d.Synergism

18- Tolerance is

a.Abnormal response to a drug due to genetic or enzyme defect.

b.Inactivation of a drug by the kidney.

c.Immediate hypersensitivity reaction.

d. Increased response to a usual dose of a drug

e. None of the above

TRUE&FALSE


1- Dependence is often associated with tolerance to a drug, a physical abstinence syndrome, and psychological dependence .

2- The situation when failure to continue administering the drug results in serious psychological and somatic disturbances is called Abstinence syndrome

3- If two drugs with the same effect, taken together, produce an effect that is equal in magnitude to the sum of the effects of the drugs given individually, it is called as Potentiation

4- Two drugs combine with one another to form a more active compound chemical antagonis

MCQ Answers 


1-b

2-a

3-c

4-b

5-d

6-a

7-b

8-c

9-d

10-c

11-b

12-c

13-c

14-c

15-d

16-b

17-d

18-e


Truefalse Answers 


1-T  

2-T    

3-F  

4- F


google-playkhamsatmostaqltradent