recent
Recent

L5, Tumors of Small & Large Bowel, Pathology

 Lecture video

Data

Feedback

MCQ


1. Carcinoid syndrome is characterized by all of the following except:

a. Mitral stenosis.

b. Pulmonary stenosis.

c. Bronchospasm.

d. Diarrhea.

e. Skin flushing.


2. Which of the following is a possible site for carcinoid tumor:

a. Appendix.

b. Ilieum.

c. Stomach.

d. Bronchi.

e. All of the above.


3. Which of the following is characterized by numerous hamartomatous polyps:

a. Familial adenomatous polyps.

b. Gardner’s syndrome.

c. Turcot’s syndrome.

d. Carcinoid syndrome.

e. Peutz-Jegher’s syndrome.


4. All of the following are predisposing factors for colorectal carcinoma except:

a. Low content of unabsorbable vegetable fiber.

b. High content of refined carbohydrates.

c. Low fat content.

d. Decreased intake of protective micronutrients such as vitamins A, C.


5. Which of the following is true about carcinoma of the colon:

a. It most commonly occurs in the cecum.

b. Ulcerative colitis is an important predisposing factor.

c. T3 means metastases in > 3 pericolic or perirectal lymph nodes.

d. All of the above.


6. What is the tumor stage in a lesion extending to muscularis propria but not penetrating with L.N metastases:

a. A1.

b. B1.

c. B2.

d. C1.

e. C2.


7. According to modified Dukes classification, which of the following tumor stage is B2:

a. Limited to mucosa.

b. Extent to muscularis propria but not penetrating with L.N. metastasis.

c. Extent to muscularis but not penetrating with No L.N. metastases.

d. Extent to muscularis propria and penetrating with L.N. metastasis.

e. Extent to muscularis and penetrating with No L.N metastases.


8. All of the following are benign mesenchymal tumors of the small intestine except:

a. Leiomyoma.

b. Lymphangioma.

c. Hemangioma.

d. Gastrointestinal stromal tumor.

e. Carcinoid tumor.


9. Which of the following is true about Carcinoid tumor:

a. It most commonly occurs in the small intestine.

b. Argentaffin cells uptake serotonin and transforms it into tryptophan.

c. Carcinoid of the small intestine appear as bulbous swellings, frequently obliterating the lumen.

d. Microscopically, tumor cells have a scant, pale granular cytoplasm and round-to-oval nucleus with salt and pepper chromatin pattern.

e. Carcinoid tumors are always malignant.


10. Which of the following sites of carcinoid tumor does not result in carcinoid syndrome:

a. Small intestine.

b. Appendix.

c. Lung.

d. Rectum.

e. Large intestine.


11. Which of the following is not associated with carcinoid syndrome:

a. Cutaneous flushes and apparent cyanosis.

b. Cramps, nausea, and vomiting.

c. Hepatomegaly.

d. Endocardial fibrosis.

e. None of the above.


12. Which of the following is true about Peutz-Jegher’s syndrome:

a. Polyp formed of mucous glands, tubules, and microcysts having a smooth muscular stroma.

b. Patients typically develop 500 to 2500 colonic adenoma.

c. Presents with familial adenomatous polyposis, multiple osteomas, and epidermal cysts.

d. Patients have no increased risk of colorectal cancer.

e. None of the above.


13. Familial adenomatous polyposis is a hereditary disorder that is:

a. Autosomal recessive.

b. Autosomal dominant.

c. X-linked dominant.

d. X-linked recessive.

e. None of the above.




14. All of the following are predisposing factors for colorectal cancer except:

a. Villious adenoma.

b. Peutz-Jegher’s syndrome.

c. Ulcerative colitis.

d. Decreased intake of protective micronutrients such as vitamins A, C.

e. None of the above.


15. All of the following genes are associated with colorectal carcinoma except:

a. P53.

b. DCC.

c. BRAF.

d. KRAS.

e. APC.


16. Which of the following is the most common site for colorectal carcinoma:

a. Descending colon.

b. Cecum.

c. Transverse colon.

d. Rectum and sigmoid colon.

e. Hepatic and splenic flexures.


17. Which of the following gross pictures is associated with colorectal carcinoma:

a. Polypoid adenocarcinoma.

b. Annular constricting tumors.

c. Ulcerating adenocarcinoma.

d. Diffuse adenocarcinoma.

e. All of the above.


18. Which of the following is the most common microscopic picture of colorectal carcinoma?

a. Adenocarcinoma.

b. Mucinous adenocarcinoma.

c. Small cell carcinoma.

d. Signet ring carcinoma.

e. Squamous cell carcinoma.


19. Which of the following is cause of bleeding per rectum:

a. Bacillary dysentery.

b. Anal fistula.

c. Typhoid ulcer.

d. Uclerative colitis.

e. All of the above.


20. If the following conditions were placed in their most probable order according to their precancerous potential, which would rank first:

a. Tubular adenoma.

b. Familial polyposis.

c. Ulcerative colitis.

d. Villous adenoma.

e. Hyperpalstic polyp.


21. Which of the following is associated with carcinoid syndrome:

a. Constipation.

b. Mitral stenosis.

c. Hypertension.

d. Endocardial fibrosis.

e. Bradycardia.


22. Which of the following is true about Gardner’s syndrome:

a. Patients presents with familial adenomatous polyposis and central nervous system tumors.

b. Associated with familial adenomatous polyposis, osteomas, epidermal cysts, and fibromatosis.

c. Associated with numerous hamartomatous polyps.

d. Presents with mucocutaneous pigments of the lips, oral mucosa, and tongue.

e. None of the above.


Answers

1. A

2. E

3. E

4. C

5. B

6. D

7. E

8. E

9. D 

10. B 

11. E 

12. A

13. B

14. E

15. C

16. D

17. E

18. A

19. E

20. B

21. D

22. B


google-playkhamsatmostaqltradent