recent
Recent

L6,7,8 genetics, Pediatrics

 Lecture video part 1

genetic inroduction.dna. genes. chromosome. karyotyping 




Lecture video part 2

 Syndromes down  .Turner    -mode of inheritance 



Data

Feedback

MCQ


1-Which of the following is an example of monosomy? a) 46,XX b) 47,XXX c) 69,XYY d) 45,X 2-The DiGeorge/Shprintzen syndrome is caused by a deletion in which chromosome?

b) 7

c) 15

d) 22


3. If a genetic disease is transferred from a phenotypically normal but carrier female to only some of the male progeny, the disease is__________

(a) autosomal dominant

(b) autosomal recessive

(c) sex-linked dominant

(d) sex-linked recessive.


4. A human female with Turner's syndrome____________

(a) has 45 chromosomes with XO

(b) has one additional X chromosome

(c) exhibits male characters

(d) is able to produce children with normal husband


5-. A man marries a woman and both do not show any apparent traits of inherited disease. Five sons and two daughters are born, and three of their sons suffer from a disease. However, none of the daughters is affected. The following mode of inheritance for the disease is__________

(a) Sex-linked recessive

(b) Sex-linked dominant

(c) Autosomal dominant

(d) None of the above


6-. If both parent are carriers for thalassemia, which is an autosomal recessive disorders, what are the chances of pregnancy resulting in an affected child?

(a) No chance

(b) 25%

(c) 50%

(d) 100%


7-. A human female with Turner's syndrome____________

(a) has 45 chromosomes with XO

(b) has one additional X chromosome

(c) exhibits male characters

(d) is able to produce children with normal husband


8-. One of this trait is not seen in a person with Down syndrome

(a) High muscle tone

(b) Small stature

(c) Upward slant eye

(d) Short neck


9- The number of chromosomes a child with Down syndrome has is

(a) 45

(b) 46

(c) 47

(d) 48


10-. Down syndrome is caused due to

(a) bacterial infection

(b) a chromosomal abnormality

(c) Viral infection

(d) lack of oxygen supply to the brain during birth


11-. Which of these traits is not linked with Down syndrome?

(a) Oily skin

(b) Hypotonicity

(c) Simian Crease

(d) Brachycephaly


12-The chances of an offspring to have Down syndrome __________ with the mother’s age

(a) Decreases

(b) Increases

(c) is not influenced

(d) there is no correlation)


13-. There are several variations of Down syndrome with Trisomy 21 accounting for close to 95% of all cases recorded. There is another form of the syndrome that occurs when a segment of the 21st chromosome detaches to attach itself to another chromosome. Its name is

(a) Displacement

(b) Transportation

(c) Translocation

(d) Relocation


14-Which syndrome involves having two or more X chromosomes and one Y chromosome?

 a Klinefelter  

 b XYY  

 c Aneuploidy  

 d Chromosome

15-. Which of the following are NOT characteristics commonly associated with Klinefelter’s syndrome?

 a undersized penis

 b inability to produce sperm

 c high sexual motivation

 d development of breasts


Answers

1-d

2-d

3-d

4-a

5-a

6-b

7-a

8-a

9-c

10-b

11-a

12-b

13-c

14-a

15-c

google-playkhamsatmostaqltradent