recent
Recent

L7, cranial parasympathetic outflow and sacral parasympathetic outflow, physiology

 Lecture video 



Data

Feedback

Mcq 

1.The postganglionic parasympathetic fibers innervating the parotid gland Originates from:

a. Ciliary ganglia

b. Submandibular ganglia

c. Terminal ganglia

d. Otic ganglia

2.Salivary secretion increases on stimulation of:

a. Trigeminal nerve

b. Facial nerve

c. Occulomotor nerve

d. Vegas nerve

3. Which of the following effects are produced by sacral outflow:

a. reased heart rate.

b. Bronchoconstriction.

c. Micturition.

d. Increased power of the lens.

4. preganglionic fibers in the glossopharyngeal nerve:

a. Arise from the otic ganglion.

b. Activate postganglionic fibers which increase sweat secretion in the face.

c. Release noradrenaline at their nerve endings.

 d. Activate the postganglionic fibers causing true salivary secretion.

e. in the short ciliary nerves

5. Which of the following effects are produced by stimulation of vagus nerve

a. Acceleration of heart rate.

b. Bronchoconstriction

c. Micturition.

d. Defecation.

6. Parasympathetic nerves
a. Have opposite effects to sympathetic nerves on dilator pupilae smooth muscle

b. cause vasodilatation in skeletal muscle during prolonged exercise

c. have opposite effects to sympathetic nerves on intestinal smooth muscle.

d. Cause sweat secretion in skin when body temperature rises.

e. cause contraction of splenic Capsule.

7.Which of the following nerves contain parasympathetic outflow

a. optic nerve

b. olfactory nerve

c. glossopharyngeal nerve

d. vestibulucochlear nerve

8. Occulomotor nerve arises from

a. medulla oblongata

b. pons

c. midbrain

d. cerebellum

9. Spheno-palatine ganglion gives parasympathetic innervations To

a. lacrimal gland

b. Submandibular gland

c. Sublingual salivary gland

d. parotid gland

10. Glossopharyngeal nerve arises from

a. Superior salivary nucleus

b. Inferior salivary nucleus

c. Edengir westephal nucleus

d. caudate nucleus

11.Vagus nerve rely in

a. ciliary ganglion

b. otic ganglion

c. spheno-palatine ganglion

d. terminal ganglion

12.All of the followings are Vagus nerve functions except

a. inhibition of cardiac properties

b. vasodilatation of blood vessels of GIT

c. contraction of sphincter of oddi

d. secretion of insulin

13.Pelvic nerve arises from

a. C2,3,4

b. T2,3,4

c. L2,3,4

d. S2,3,4

14. Sympathetic receptors at sweet glands are

a. Cholinergic nicotinic

b. Cholinergic muscarinic

c. Adrenergic

d. Not all of the above

15.Postganglionic fibers of sympathetic nervous system secrete

a. Acetylcholine

b. Noradrenaline

c. Serotonin

d. Both a&b

Answers of mcq 

 

1-d 2-b 3-c 4-d 5-b 6-c 7-c 8-c

9-a 10-b 11-d 12-c 13-d 14-b 15-d

True or false 

16. Pelvic nerve cause relaxation of external anal sphincter

17.Sympathetic innervation at the heart is mediated By adrenaline

18. Sympathetic innervation at skeletal muscle blood vessels is mediated by noradrenaline

19. Postganglionic fibers causing bradycardia release noradrenaline.

Answers of true or false

 16-F       17-F     18-F      19-F
google-playkhamsatmostaqltradent