recent
Recent

L7,8, Adrenergic pharmacology,( sympathomimetic), pharmacology

 Lecture video 




Data

Feedback

MCQ 


1-Direct effects on the heart are determined largely by :

A.Alpha 1 receptor 

B.Beta 1 receptor 

C.Alpha 2 receptor 

D.Beta 2 receptor 

2-Beta adrenoreceptor subtypes is contained in all of the following tissues Except :

 A.Bronchial Muscles 

B.Heart

C.Pupillary dilator Muscle

 D.Heart 

3-Wich of the following statement is not correct ?

 A.Alpha agoinsts cause miosis 

B.Alpha agoinsts cause Mydriasis 

C.Beta antagonists decrease the production of aqueous humor 

D.Alpha agoinsts increase the outflow of aqueous humor from the eye 

4-Which amongst the following is therapeutic use of drug epinephrine ? 

A.Anaphylaxis 

B.Superficial bleeding 

C.Bronchospasm 

D.All of the above 

5-The correct classification of the drug epinephrine can be ? A.Non Selective adrenergic agonist 

B.selective adrenergic agonist 

C.Selectivve adrenergic antagonist 

D.Non Selectivve adrenergic antagonist 

6-Indicate the indirect –acting Sympathomimetic agent ? A.Epinephrine 

B.Tyramine 

C.Ephedrine 

D.Isoproterenol 

7- Indicate the drug , which is a direct - acting both alfa- and beta - receptor agonist :

 A.Norepinephrine 

B. Methoxamine 

C.Isoproterenol 

D.Ephedrine 

8-Which of the following agents is an alfa1 , alfa2 , beta1 , beta₂ receptor agonist ? 

A.Methoxamine 

B. Albuterol 

C.Epinephrine 

D. Norepinephrine 

9-Indicate the direct - acting sympathomimetic which is an alfa1 , alfa2 , beta 1, receptor agonist 

A.Isoproterenol

 B. Ephedrine 

C. Dobutamine 

D. Norepinephrine 

10-Dopamine by low dose cause 

A. increase C.O.P 

B.V.D of renel blood vessels 

C.V.C of peripheral vessels 

D.Hypertension 

11-Indicate the indirect –acting Sympathomimetic agent ? A.Epinephrine 

B.Phenylephrine

C.Ephedrine 

D.Isoproterenol 

Ans 

1-b 

2-c 

3-a 

4-d 

5-a 

6-b 

7-a 

8-c 

9-d 

10-b 

11-c 



google-playkhamsatmostaqltradent