recent
Recent

Tut 1, Dose related curve, pharmacology

 Lecture video 








Data



Feedback



MCQ 

1.Graded dose-response curve is a relationship between the drug dose and the response (drug effect)

A.true

B.false

2.the response of drug decreased when increase dose

a.true

b.false

3.E.MAX Is

a. highest limit of graded dose-response curve on Y-axis

b. The drug concentration OR dose to give the half-maximal effect

c. Doses that produce minimal effect

4.E.minimum is

a. highest limit of graded dose-response curve on Y-axis

b. The drug concentration OR dose to give the half-maximal effect

c. Doses that produce minimal effect

5.ED50 IS 

a. highest limit of graded dose-response curve on Y-axis

b. The drug concentration OR dose to give the half-maximal effect

c. Doses that produce minimal effect

6. the drug concentrations when all the receptors are

occupied by the drug, is

a.E-max

b.E.mimimum

c.ED50

7. The drug concentration or dose which is required to produce specific effect is

a.E-max

b.E.mimimum

c.ED50

d.potency

e.efficacy

8.this curve is dose response curve ,what is E.max 

And what is the dose that give ED50?

a.100-100

b.100-1

c.50-1

d.80-100


9.in this curve , the log dose is represented on x.axis
a.true
b.false


10.the curve represent dose of drug and response is
a.sigmoid
b.hyperbolic
c.S shape

11. .the curve represent log dose of drug and response is sigmoid in shape
a.true
b.false

12.the affinity is
A.it is the ability of a drug-receptor complex to produce an effect.
b. it is the ability of a drug to bind a receptor
c. the concentration or dose of a drug producing specific effect.

13.efficacy is 
A.it is the ability of a drug-receptor complex to produce an effect.
b. it is the ability of a drug to bind a receptor
c. the concentration or dose of a drug producing specific effect.

14.potency
A.it is the ability of a drug-receptor complex to produce an effect.
b. it is the ability of a drug to bind a receptor
c. the concentration or dose of a drug producing specific
effect.

15.potency is measured by
a.E.Minmum
b.E.max
c. ED50

16.agonist is
A. a drug has affinity, high efficacy and rapid rate of association and dissociation with its receptor
b. a drug has affinity, weak efficacy and moderate association and dissociation
c. an agonist produces the reverse of the normal response
d. ligand having affinity, but no efficacy and slowly associated and dissociated from the receptor

17.antagonist
A. a drug has affinity, high efficacy and rapid rate of association and dissociation with its receptor
b. a drug has affinity, weak efficacy and moderate association and dissociation
c. an agonist produces the reverse of the normal response
d. ligand having affinity, but no efficacy and slowly associated and dissociated from the receptor
18.partial agonist
A. a drug has affinity, high efficacy and rapid rate of association and dissociation with its receptor
b. a drug has affinity, weak efficacy and moderate association and dissociation
c. an agonist produces the reverse of the normal response
d. ligand having affinity, but no efficacy and slowly associated and dissociated from the receptor
19.inverse agonist
A. a drug has affinity, high efficacy and rapid rate of association and dissociation with its receptor
b. a drug has affinity, weak efficacy and moderate association and dissociation
c. an agonist produces the reverse of the normal response
d. ligand having affinity, but no efficacy and slowly associated and dissociated from the receptor
20.an examples of partial agonist
a.adrenaline
b.nalorphine
c.b-carboline
d.atropine
21.an ex. Of inverse agonist
a.adrenaline
b.nalorphine
c.b-carboline
d.atropine
22.the curve of competitive antagonist
a.parallel and shift to right
b.non,parallel and shift to right
c.shift to left
23.the curve of noncompetitive curve
a.efficacy increased 
b.efficacy decreased
c.same efficacy
24. the curve of noncompetitive curve is shift to right
a.true
b.false
25.which of the following is more potent (A-B-C-D)





ANSWERS 

1.A
2.B
3.A
4.C
5.B
6.A
7.D
8.B
9.B
10.B
11.A
12.B
13.A
14.C
15.C
16.A
17.D
18.B
19.C
20.B
21.C
22.A
23.B
24.A
25.A

google-playkhamsatmostaqltradent