recent
Recent

Tut2 ,Drug interaction , pharmacology

 Lecture Video

Data

FeedBack

MCQ


1-Which of the following is a type of antagonism ?
A. Additive 
B. Competitive 
C. Potentiated 
D. Non of the above
2-What phenomenon can occur in case of using a combination of drugs ?
A.Synergism 
B.Accumulation 
C.Tolerance 
D.Non of the above
3- Which drug is a non competitive antagonist 
?
A. Atropine 
B. Phenoxybenzamine 
C. Propranolol
D. Adrenaline6 
4-Acidification of urine increases excretions 
A. Aspirin 
B. Ephedrine
C. All of the above
D. Non of the above
5- Physiological antagonist to Histamine
A. Dopamine
B. Adrenaline 
C. Isoprenaline 
D. Phenylephrine
6-The absorption is affected by which of the  following
A.Food 
B.gastric motility
C.Intestinal motility
D.All of the above
7-Which of the following is hepatic enzyme inhibitor ?
A. Androgen
B. Estrogen
C. Phenytoin
D. Non of the above

8-Which of the following is a type of drug interaction ?
A. Pharmacodynamic interaction
B. Pharmaceutical interaction
C. Pharmacokinetic interaction
D. All of the above
9- Potentiation
A. Both drugs are biologically active , but when combined , the net effect is more than the sum of their individual effects .
B. The resultant action is 
the algebric sum of the individual actions of the 
two drugs combined .
C. Occurs when one drug has no 
apparent action on one system but increase the 
effect of another drug on that system .
D. Non of the above .
 10- Which of the following is the type of drug to drug interaction which is the result of interaction at receptor , cell or organ level ?
A.Pharmacodynamic interaction
B.pharmacokinetic interaction
C.pharmaceutical interaction
D.Non of the above

 True or False

1.Purgatives increase absorption of  
coadminstered drugs.
  
2.sulfonamide can cause hyperbillirubinemia  
and kirnictrus.        
  
3.Increased bile secretion decreases absorption of propranolol. 

Written 

1.Define pharmaceutical interaction .
2.Explain the effect of food on absorption of drugs .
3.Mention Types of antagonism.
4.Define non competitive antagonism and give an example .

Answer 

MCQ:
1.B
2.A
3.B
4.B
5.B
6.D
7.B
8.D
9.C
10.A
True or False:
1.False
2.True
3.False

Written

1.A type of drug interaction which Results from chemical or physical reaction between drugs out side the body.
2.Food
- Increases bile secretion which lead to an increase in absorption of fat soluble drugs e.g. propranolol.
- Increases secretion of gastric juice which lead to a decrease in absorption of ampicillin.

3. 
-Physiological antagonism
 drugs with opposing actions act on 2 different receptors on the same physiological system .e.g. histamine and adrenaline.
-Chemical antagonism
 one drug reacts chemically with an active drug to form an inactive compound .e.g. neutralization (acid+base)
-Pharmacological antagonism
Competitive &non competitive
4. A type of pharmacodynamic Interaction at which agonist and the antagonist does not compete for the receptor and action of the antagonist can not be overcomed by excess of the agonist.e.g:phenoxybenzamine.

google-playkhamsatmostaqltradent